Carmen van Frank van Laecke vanaf 15 september in Antwerpen, Brugge en Gent

10 mei 2018, 19:23 - Redactie
Carmen van Frank van Laecke vanaf 15 september in Antwerpen, Brugge en Gent

In 2015 regisseerde Frank van Laecke Bizets opera Carmen voor Zomeropera Alden Biesen. Music Hall en Frank van Laecke zullen deze eigentijdse en expliciete versie van het origineel adapteren naar een grootse theaterproductie, en vanaf 15 september op de planken brengen in Stadsschouwburg Antwerpen, Concertgebouw Brugge en Capitole Gent.

Van Laecke kiest er bewust voor om met het verhaal over femme fatale Carmen, af te dalen naar een laag van de maatschappij die meestal verborgen blijft. Thema’s als vrouwen-, kinder-, drugs- én wapenhandel blijven actueel en vormen de rode draad in deze versie van Bizets opera. De rauwheid van dit alles wordt nog extra benadrukt in de kleuren van het functionele decor en kostumering: alles in zwart/grijs tinten.

Verhaal

Carmen is een sterke, zelfstandige vrouw die haar sociale positie wist te verwerven en handhaven door haar seksuele aantrekkingskracht. Ze gebruikt haar lijf om in leven te blijven, maar haar ultieme doel is weg te raken uit dit milieu. De weg naar haar vrijheid loopt via korporaal Don José, wiens gevoelens ze weet te bespelen. Haar liefde voor Don José is oorspronkelijk oprecht en draait niet enkel om manipulatie.

Na een duel met zijn meerdere, vlucht Don José de bergen in, waar hij zich met Carmen gedwongen moet aansluiten bij een bende smokkelaars. Ook daar kan Carmen het flirten niet laten. Maar de passie tussen Carmen en Don José blijft niet duren. Carmen wordt verliefd op Escamillo, een toreador. Wanneer ze naar het stierengevecht van haar nieuwe minnaar Escamillo gaat kijken, loopt ze Don José opnieuw tegen het lijf. Hij smeekt haar om terug bij hem te komen. Carmen weigert, met alle gevolgen vandien…

Carmen werd geschreven door Henri Meilhac en Ludovic Halévy, naar een novelle van Prosper Mérimée. De eerste opvoering vond plaats in Parijs op 3 maart 1875.

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Ver van je bed
Datum: 23-03-2024
Tijd: 20:15 uur
Volledige agenda