A Raisin in the Sun zoekt 200 medeproducenten

18 juli 2016, 10:48 - Redactie
A Raisin in the Sun zoekt 200 medeproducenten

Komend seizoen zou de voorstelling A Raisin in the Sun opnieuw in de Nederlandse theaters te zien zijn maar dit is onzeker geworden nu één van de aangevraagde subsidies niet is gehonoreerd. Om de terugkeer van de voorstelling wel haalbaar te maken heeft theaterproducent Well Made Productions dringend financiële middelen nodig en zodoende is de producent nu gestart met een crowdfundactie. Wie de komende tijd € 125,- doneert zal medeproducent worden van de theatervoorstelling en tijdens de première een Vipbehandeling krijgen.

De voorstelling, met een hoofdrol voor actrice Jetty Mathurin, gaat over een familie die in afwachting is op het geld van de levensverzekering van de overleden vader. Elk familielid heeft een eigen idee hoe het geld het beste besteed kan worden. Moeder Lena wil een huis kopen in een goede, witte buurt. Zoon Walter Lee heeft zijn zinnen gezet op een investering in een drankenzaak om zo de familie financiële zekerheid te bieden. Progressieve dochter Beneatha bekostigt liever haar medicijnenstudie met het geld. De familieleden komen lijnrecht tegenover elkaar te staan met hun dromen. Uiteindelijk hakt Lena de knoop door en vanaf dat moment keert het leven om.

"De tournee begint op 13 september in het DeLaMar. In 1959 werd deze voorstelling voor het eerst opgevoerd. Toen was er ook geen geld en kwamen er maar liefst 500 medeproducenten aan te pas die het financieel mogelijk maakten,” laat Ellen Tjon A Meeuw van Well Made Productions weten. “Daar hebben we ons door laten inspireren. Wij zoeken nu dus 200 medeproducenten die ieder 125 euro inbrengen. Dan hebben we de benodigde vijfentwintigduizend euro om de tournee door te laten gaan.”

A Raisin in the Sun

Het verhaal, geschreven door Lorraine Hansberry, is een klassieker op Broadway. Zij was de eerste zwarte auteur wiens werk in 1959 werd gespeeld op Broadway. Hansberry was maatschappijkritisch en actief binnen de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Zij was bevriend met onder andere Nina Simone, Malcolm X en James Baldwin.

Op 34-jarige leeftijd overleed Hansberry, waarna Nina Simone het bekende nummer ‘Young, gifted and black’ schreef. Het literaire werk van Hansberry is baanbrekend omdat zij dramatische rollen schreef voor zwarte acteurs in plaats van de kleine bijrollen die vaak komisch van aard waren. Zij toont het realistische leven van zwarte Amerikanen en gaat bewust voorbij de stereotypes.

A Raisin in the Sun wordt gezien als een van de meest symbolische, aangehaalde en bekendste toneelstukken binnen de Amerikaanse canon. Met meerdere bekroonde en succesvolle spin-offs, met onder meer Sidney Poitier, Felicia Rashad, Danny Glover, Ruby Dee en Puff.

Doneren voor de voorstelling kan op wellmadeproductions.nl.

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda