Recensie: Tanz der Vampire; ‘gemengde’ cast speelt met verve (4 sterren)

21 november 2019, 11:03 - Redactie
Recensie: Tanz der Vampire; ‘gemengde’ cast speelt met verve (4 sterren)

Tanz der Vampire is niet meer weg te denken uit de Duitse theaters. Al jaren wordt deze musical gespeeld en brengt nog steeds veel publiek naar het theater om te kijken naar het fantastische verhaal geschreven door Michael Kunze. De prachtige muziek is geschreven door Jim Steinman.

Het verhaal

Professor Abronsius (Luc Steegers) gaat met zijn jonge assistent Alfred (Vincent van Gorp) naar Oost-Europa om daar het bestaan van vampiers te bewijzen. Ze verdwalen in de sneeuw en komen bij een herberg terecht. De mensen uit het dorp gebruiken erg veel knoflook. De professor heeft het vermoeden dat er vampiers in de buurt zouden zijn en gaat op pad naar het dichtstbijzijnde kasteel. Ondertussen raakt Alfred verliefd op Sarah (Diana Schnierer), de mooie dochter van Chagal (Nicolas Tenerani), de herbergier. Sarah en Alfred raken met elkaar in gesprek op de badkamer en Alfred krijgt de indruk dat Sarah met hem samen in bad wil. Uiteindelijk krijgt Sarah het voor elkaar alleen in bad te zitten en ineens verschijnt Graaf von Krolock (Robert Meyer) voor haar en hij nodigt haar uit voor een bal in zijn kasteel. Hij stuurt haar via zijn hulpje Koukol (Lukas Löw) als cadeau vast een paar rode danslaarzen. Sarah glipt die avond naar buiten om vast haar danslaarzen uit te proberen, en uiteindelijk komt ze terecht in het kasteel van de graaf. Maar is een vampier volgen naar zijn kasteel nou wel zo verstandig?

De musical

Zoals veel verhalen, voel je eigenlijk bij dit verhaal al wel redelijk aankomen wat er verder gaat gebeuren; Sarah gaat naar het kasteel, professor en Alfred volgen, vampiers verleiden Sarah en ze wordt gebeten door de Graaf, professor en Alfred redden haar uit kasteel, beet begint te werken, bijt Alfred maar dan... Ineens een dans! Eigenlijk heeft deze musical een open eind. Want wat gebeurt er nou eigenlijk? Wordt de professor ook gebeten? Leven Alfred en Sarah dan samen en gelukkig? Dit zorgde er wel voor dat we dachten; Tanz der vampire II nog in de maak?

In deze musical zijn er niet alleen Duitse spelers maar ook Nederlandse en Belgische. Ondanks dat de titel draait om de vampier, heeft toch Professor Abronsius een belangrijke rol. De rol werd gespeeld door Luc Steegers (NL) die goed te verstaan was ondanks het vlotte tempo van zijn liedjes. Zijn articulatie is ontzettend goed en ook de zangstem blijft mooi aanwezig. Veel humor en zeer geloofwaardig gespeeld.

Alfred werd gespeeld door Vincent van Gorp (BE). Hij had deze avond zijn première voor deze rol. Vincent speelt Alfred alsof hij één is met de rol. Het zingen komt gemakkelijk over en is heerlijk om naar te luisteren; lichte maar ook warme klanken en dot mengde goed met tegenspeelster Sarah, gespeeld door Diana Schnierer (DE). Diana zette de rol van Sarah krachtig neer en had een stem waar menig zangeres u tegen zegt. Mooie verschil in volume maar ook in klank. Een rol die vooral als zacht en lief wordt gezien maar hier en daar is ook het ondeugende duidelijk zichtbaar.

Robert Meyer (DE) speelde de rol van Graaf von Krolock. De rol komt minder naar voren dan we dachten. Hij komt hier en daar tevoorschijn, zingt een stuk maar is verder niet heel actief op het podium. De stukken die hij zingt zijn mooi maar de intentie mist soms.

Het ensemble was sterk in spel en zang. In Tanz der Vampire komt dans ook erg naar voren waar ook een Nederlander (Tjesse Bleijenberg) mag schitteren in een danssolo als Weisser Vampir. Een pittige solo in één van de langste liederen uit de voorstelling, namelijk Carpe Noctem, waarin hij in de dans een soort strijd voert met de Schwarzer Vampir (Amarbi Tsikushev, Rus) om de knappe dame Rote Stiefel (Laura Robinson, Eng). Een dans die in een soort van droom van Alfred zit waarbij de Rote Stiefel Sarah voor moet stellen.

In Duitsland zijn de soort musicals toch wat meer op de oude en klassiekere verhalen gericht en blijven succesvol. Hopelijk mag deze productie ook snel met succes gaan spelen in Nederland.

Door: Marieke Visser

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda