Recensie: Anastasia, show van Broadway-formaat! (5 sterren)

23 september 2019, 18:58 - Redactie
Recensie: Anastasia, show van Broadway-formaat! (5 sterren)

Op zondagmiddag vond in het Circustheater de langverwachte première plaats van Anastasia de Musical. Hoofdrollen zijn er voor: Tessa Sunniva van Tol, René van Kooten, Milan van Waardenburg, Gerrie van der Klei, Ad Knippels en Ellen Evers.

De romantische en spectaculaire musical, geïnspireerd op de beroemde animatiefilm uit 1997 van 20th Century Fox, vertelt het bijzondere levensverhaal van de laatste Russische Tsarendochter Anastasia. Anya, een wees, gaat als moedige, jonge vrouw op zoek naar haar familiegeschiedenis. Op de hielen gezeten door de meedogenloze Sovjet officier Gleb vlucht Anya naar Parijs en wordt ze verliefd op Dmitri. Terwijl iedereen om haar heen een dubbele agenda blijkt te hebben telt nog maar één ding: is Anya echt de Anastasia Romanov of niet?

In de musical worden alle rollen zeer goed vertolkt en wordt er fantastisch gezongen. Zo goed dat na sommige scenes het publiek zo uitzinnig was dat er niet gelijk doorgespeeld kon worden. Meer dan terecht overigens!

Tessa Sunniva van Tol, die de hoofdrol van de Romanov-prinses Anya speelt, zingt de sterren van de hemel. De groei van Anya naar Anastasia weet ze zeer overtuigend te brengen en met het nummer Zoektocht door de tijd weet ze tot tranen te ontroeren. Dit is een heerlijke afsluiting van de eerste akte.

De rol van René van Kooten (Gleb) is er later ingeschreven (zat niet in de originele film) en brengt een mooie extra diepte in het verhaal. Qua zang doet hij ons denken aan zijn vertolking van Jean Valjean in Les Misérables. Naast zijn prachtige zang weet hij de tweestrijd van Gleb voortreffelijk neer te zetten. Zeer geloofwaardig.

Milan van Waardenburg speelt de rol van Dmitri, een rol die hij recent speelde in de gelijknamige productie in Duitsland. Nu mag hij deze rol in Nederland vertolken en wij snappen wel waarom. Er is overduidelijk een klik met Tessa en Ad en zijn zang staat als een huis. Met name het nummer Mijn Petersburg springt eruit met een schitterende uithaal aan het einde van het nummer zoals ook al te horen was recent tijdens de Musical Sing-a-long.

Ad Knippels (Vlad) en Ellen Evers (Lily) zorgen voor de nodige humor tijdens de voorstelling. Ellen is pas vanaf de tweede akte te zien maar heeft direct de lachers op haar hand, iets wat we ook zagen in eerdere voorstelling waar ze in speelde.

Met name de scene die Ad en Ellen samen spelen aan het begin van de tweede akte is erg humoristisch. Gerrie van de Klei als Grootvorstin Maria opent de musical en is verder voornamelijk in de tweede akte te zien. Ze speelt de rol op vorstelijke wijze.

Het zwanenmeer was een mini voorstelling op zich. Een bonusje. Fenomenale dans met een prachtig nummer gezongen door Tessa, René, Milan en Gerrie.

Het decor dat wordt gebruikt is het decor dat ook voor de voorstelling op Broadway werd gebruikt. De vloer bestaat uit drie draaischijven waarmee snel tussen de scenes wordt geschakeld, opvallend is het gebruik van grote LED-schermen. Deze zijn in het decor geïntegreerd en worden voorzien van fraaie visuals waardoor je mee wordt gesleept in de wereld van de Romanovs. De schermen komen bijvoorbeeld erg goed tot zijn recht in de treinscene waarbij een wagon op het toneel wordt geplaatst en de schermen simuleren dat lijkt de trein aan het rijden is.

Ook de silhouetten die tijdens een aantal scenes worden geprojecteerd zijn een mooie toevoeging. Naast het decor moeten ook de sublieme kostuums worden genoemd die allemaal tot in de kleinste details afgewerkt zijn. De prachtige muziek wordt gespeeld door een groot live-orkest.

Anastasia is een grootste en meeslepende musical van Broadway-formaat die regelmatig zorgt voor kippenvel en ontroering, dit aangevuld met de nodige humor. Het Circustheater is daarbij het perfecte theater voor de voorstelling en dit maakt het geheel af, in een ander theater zou de musical minder tot zijn recht komen.

Anastasia is een voorstelling die je dit seizoen absoluut gezien moet hebben.

Door: Jolanda Grutter en Michel Wester

Scenefoto's: Roy Beusker

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Master Class
Locatie: DeLaMar
Datum: 02-05-2024
Tijd: 20:30 uur
Volledige agenda