Nieuwe spektakelmusical Willem van Oranje in Delft

4 oktober 2019, 07:50 - Redactie
Nieuwe spektakelmusical Willem van Oranje in Delft

Theater- en filmproducent Rick Engelkes gaat samen met creatief ondernemer Pierre Karsten een nieuwe spektakelmusical produceren over Willem van Oranje. Daartoe hebben zij overeenstemming bereikt met de gemeente Delft om een speciaal, tijdelijk theater te bouwen op Delft Campus Zuid. De voorstelling gaat daar op 7 maart 2021 in première. Theatermakers Geert Lageveen en Leopold Witte schrijven het script.

Bas Vollebregt, wethouder Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed Delft: “Een musical over Willem van Oranje in Delft is een geweldig goed idee. Het is uniek dat zijn verhaal, het verhaal van een Delfts icoon, hier wordt verteld. Ik verwacht dat de musical veel mensen naar onze Prinsenstad zal brengen. Delftse ondernemers sluiten aan met origineel aanbod in horeca en handel. Op deze manier kunnen veel Delftenaren profiteren van dit mooie initiatief.”

Rick Engelkes: “Al in 2014 ontstond het idee om een musical over het leven van Willem van Oranje te maken, een van de belangrijkste figuren uit onze geschiedenis. We willen zijn verhaal op zo’n eigentijdse, spectaculaire manier verbeelden dat het je inspireert en energie geeft. Een voorstelling die je meeneemt naar de tijd waarin iets heel belangrijks in beweging werd gezet; een strijd voor vrijheid van geloof, onafhankelijkheid en tolerantie. Thema’s die vandaag de dag nog steeds actueel zijn.”

Verhaal

De muzikale theatervoorstelling vertelt het verhaal van Willem van Oranje en neemt ons mee naar zijn tijd, zijn strijd en zijn overwegingen. Van een klein protestants jochie tot een vermogende katholieke prins van Oranje tot een vrijheidsstrijder die après la lettre bepalend is geweest voor wat uiteindelijk ons Koninkrijk der Nederlanden werd. Willem ontwikkelde zich tot een staatsman die wilde verbinden, die streed voor geloofsvrijheid en die de kiem legde voor een volk dat niet bestond uit onderdanen maar uit medeburgers.

Avant la lettre was hij de uitvinder van het vermaarde Hollandse poldermodel en onze gastvrijheid voor vreemdelingen. Een groot denker wiens gedachtengoed invloed heeft gehad in heel Europa en zelfs op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 1776. Een charismatische en charmante man, die áls hij sprak iedereen om zijn vinger wond. Een vader met vijftien kinderen bij vier vrouwen, én minnaressen. Een militair, worstelend met zijn eigen idealen en die zijn strijd uiteindelijk met de dood moest bekopen.

De kaartverkoop opent in maart 2020. Wie de rollen gaan vertolken zal in een later stadium bekend worden gemaakt. Mei volgend jaar mei start de bouw van het theater in Delft.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: De Kleine Zeemeermin
Datum: 08-09-2024
Tijd: 16:00 uur
Volledige agenda