Recensie: Stork! een verrassend tijdreis-avontuur (3.5 sterren)

27 augustus 2018, 22:05 - Redactie
Recensie: Stork! een verrassend tijdreis-avontuur (3.5 sterren)

Op zondagavond ging op het voormalig Storkterrein in Hengelo, Ketelfabriek Hart van Zuid, in het hart van de stad het openluchtspektakel Stork! in première.

In het theaterstuk, geproduceerd door Metropool Hengelo, Wilminktheater Enschede en Theaterhotel Almelo, worden de hoofdrollen gespeeld door Han Oldigs, Laus Steenbeeke, Niels Gooijer en Roosmarijn Luyten, aangevuld door een 40-koppig ensemble van amateurspelers en een liveorkest.

Hoe vertel je op een adembenemende manier een bijzonder stuk lokale, regionale en internationale geschiedenis? Een geschiedenis die generaties Twentenaren voorzag van brood op de plank en Twente zelfs wereldwijd op de kaart zette.

Een verhaal over anderhalve eeuw familie, bedrijf, medewerkers, dromen en daden, opkomst en ondergang: 150 jaar Stork Hengelo. Het verhaal is gegoten in een tijdreis avontuur, een goede keuze vonden wij, dit maakt een geschiedkundig verhaal verrassend en avontuurlijk.

Storkiaan (arbeider bij Stork) Gerrit, gespeeld door Laus Steenbeeke activeert per toeval een tijdmachine en reist daarmee terug in de tijd om te proberen zijn geliefde Stork te redden en daarmee ook zijn eigen baan.

De reis begint in 1968 waar Niels Gooijer in beeld komt die Frederik Stork speelt. Samen gebruiken ze de tijdmachine om het verleden van Stork te bezoeken en om de verbroken relatie tussen hem en Eline (Roosmarijn Luyten) te redden.

Niels die de rol van de onverschillige (fictieve) achterkleinzoon van C.T. Stork mooi speelt, is vocaal erg sterk. Hun prachtige 'Wat als' zorgt ervoor dat het even doodstil is op de tribune. Helaas weten ze in hun spel de liefdesspanning niet op scherp te houden. Zo sterk als dit begint, zwakt het af naar het einde, word je net niet meegesleept.

Vooral als het jaar 1883 aanbreekt spreekt de voorstelling erg tot de verbeelding, prachtige Steampunk kostuums geven de industriële revolutie weer. Ook komt hier voor het eerst Han Oldigs ten tonele als C.T. Stork. Han is een vrolijke noot in het verhaal, zijn clowneske versie van C.T. Stork is erg vermakelijk en goed doordacht.



Stork! zit vol humor, Twentse gezegden en taalgebruik. Echter kwam het dialect niet altijd tot zijn recht en werd dit ook wisselend ingezet. Dit was daardoor soms wat storend.

Het verhaal wordt kort en bondig verteld, je hoeft zeker niet bang te zijn voor langdradigheid. Het tempo zit er lekker in al gaat dit soms wel wat ten koste van het verhaal. Zoals eerder aangegeven hadden we graag iets meer meegesleept willen worden.

De premiere werd bij aanvang even verstoort door het harde geronk van een motor waardoor de spelers niet meer waren te verstaan. Hierdoor werd de voorstelling kort onderbroken, maar de cast pakt daarna de draad feilloos weer op. En ook wat regen bracht de acteurs niet van de wijs.


Stork! is van dezelfde producent als Het Verzet Kraakt, het openluchtspektakel dat afgelopen jaar in Almelo plaatsvond. Ook dit keer was er voorafgaande aan de voorstelling een gedeelde maaltijd, maar de ambiance en het voorprogramma waren dit jaar minder sterk en uitgebreid doorgevoerd dan afgelopen jaar in Almelo. Ook dit keer vonden we de gedeelde maaltijd een geslaagde toevoeging. Leuk waren ook de diverse subtiele verwijzingen naar het verleden van Stork!

De makers brengen met Stork! een waardige ode aan het 150 jaar oude bedrijf en wat ons betreft is de voorstelling een aanrader om naar toe te gaan. We kunnen ons echter voorstellen dat het stuk misschien lastiger te verkopen is aan mensen die minder met Hengelo en/of Stork! hebben. Stork! is nog te zien in Hengelo tot en met 22 september.

Door: Jolanda Grutter

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Master Class
Locatie: DeLaMar
Datum: 02-05-2024
Tijd: 20:30 uur
Volledige agenda