Recensie: Elizabeth in concert is een magische ervaring (5 sterren)

15 juni 2017, 07:28 - Redactie
Recensie: Elizabeth in concert is een magische ervaring (5 sterren)

Op dinsdagavond 13 juni was Musicalweb te gast bij Elisabeth in Concert op Paleis het Loo in Apeldoorn. Met de cast en crew van 18 jaar geleden een niet te missen ervaring.

Elisabeth vertelt het ware, aangrijpende levensverhaal van de keizerin van Oostenrijk. Nog altijd wordt de populaire keizerin liefkozend Sissi genoemd door het Oostenrijkse volk. Hoewel haar leven aan het Weense Hof als een romantisch sprookje begon, sloeg het snel om tot een geschiedenis met keiharde tegenstellingen en ontberingen. Drama en romantiek liggen in elkaars verlengde; een opbloeiende romance eindigt in een persoonlijk drama.

Het concert, gehouden op Paleis het Loo, is een magische ervaring. Zodra je aan komt lopen over de lange oprijlaan van het paleis waan je je al in de tijd van Elizabeth. Het podium is echt geplaatst voor de voordeur van het paleis met grote tribunes die ruimte bieden aan 4000 mensen. Naar mate de avond vordert en het dus donkerder wordt maakt het de locatie nog specialer.

De spots gaan aan en de cast komt op... Je leeft met haar mee, je voelt je deel van haar leven. Omdat het concertant is, is het lastiger om het verhaal over te brengen dan in het theater omdat er enkel met een podium wordt gewerkt waarop het voltallige orkest zit. De nummers vertellen echter het verhaal erg goed en aan de hand van minimale choreografie plus de toevoeging van de originele kostuums heb je toch het idee dat je naar een musical aan het kijken bent. Erg mooi was het gebruik van koetsen met echte paarden, iets wat in het theater niet mogelijk zou zijn.

De originele cast draagt bij aan deze onvergetelijke ervaring en laat geen steekjes vallen. Pia speelt met gemak alle leeftijden van Elizabeth weg. Van klein meisje tot rouwende vrouw weet ze ons te raken tot op het bot, een hoogtepunt was 'Mijn leven is van mij' dat voor kippenvel zorgde. Stanley is sinds 18 jaar geen dag ouder geworden, nog even charmant, interessant en muzikaal boeiend. De andere hoofdrolspelers, Wim van den Driessche, Addo Kruizinga, Doris Baaten en Jeroen Phaff pakten ons ook met hun zang en spel volledig in.

Het geluid van het concert was goed. Over het orkest onder leiding van Maurice Luttinkhuis kunnen we ook niets meer dan lovende woorden uitspreken.

Elisabeth in Concert is nog tot en met aanstaande zaterdag te beleven op Paleis het Loo. Hieronder in de video interviews met Pia Douwes, Stanley Burleson, Jeroen Phaff, Doris Baaten en Addo Kruizinga na afloop van de première. Stage Entertainment heeft overigens al aangegeven volgend jaar een vervolg te geven aan het concept. Wat dit precies in zal gaan houden zal binnenkort worden aangekondigd.

Door: Ellen Molenkamp

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Soldaat van Oranje
Datum: 08-09-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda