Muziektheaterspektakel De Ontdeckingh; over helden en huichelaars

22 juni 2018, 14:01 - Redactie
Muziektheaterspektakel De Ontdeckingh; over helden en huichelaars

Van vrijdag 17 augustus tot en met 1 september zal het muziektheaterspektakel De Ontdeckingh’ worden opgevoerd aan het IJsselmeer in Enkhuizen. Dit openluchttheater vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van twee Enkhuizer ontdekkingsreizigers, die aan de basis hebben gestaan van de rijkdom in Holland in de Gouden eeuw. Met 50 professionele en amateurspelers, muziek van Tim Knol, een ingenieus decor en een gezellig festivalterrein, is dit een gezellig avondje uit.

De hoofdrollen in De Ontdeckingh worden gespeeld door Jeroen C. Molenaar, Ian Bok, Megan Roele, Willemijn Maandag en Boy Ooteman. Concept en productie van de Ontdeckingh is in handen van Frans van Leeuwen. Regie Esther Lagerweij en tekst Annet Langedijk-Mazereeuw en Dick Feld.

De Ontdeckingh geeft een inkijkje in het leven van de grootste twee ontdekkingsreizigers van Enkhuizen in de 16e eeuw: Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. Maar het is zeker geen saai stukje geschiedenis. Op ludieke wijze wordt een beeld geschetst van Enkhuizen uit die tijd; op macht beluste gluiperige koopmannen, vrouwen van lichte zeden die daar niet voor onder doen, roddeltantes, dronken zeemannen en veel meer. Knokpartijen om onder de onderdrukking van de Spanjaarden uit te komen. Het ontdekken het menselijk lichaam door te snijden in lijken. Maar ook romantiek, heimwee en innerlijke tweestrijd. En prachtige beelden van de reizen van Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. Een overdonderende voorstelling. Maar uiteindelijk gaat de Ontdeckingh over eeuwige vriendschap. En over hoe handig iPads eigenlijk zijn…

Het is allemaal wel leuk dat de Acte van Verlatinghe in 2017 is uitgeroepen is tot pronkstuk van Nederland. Maar wat is de achtergrond daarvan? En welke rol speelde het rijke Enkhuizen daarin? Veel historici zullen vraagtekens hebben bij de stelling dat het vuurtje eigenlijk is ontstoken in Enkhuizen. Maar wat zou er gebeurd zijn als niet Enkhuizen vrijwillig als eerste stad voor de Prins had gekozen? Als geuzenleider en burgemeester van Enkhuizen Diederick Sonoy en zijn mannen niet had gevochten tijdens de slag om de Zuiderzee en de dijken niet zouden hebben doorgebroken bij Alkmaar en daarmee de stad ontzet werd?

Want door die beide gebeurtenissen verloren de Spanjaarden en daarmee ook de inqusitie hun grip op de Noordelijke Nederlanden. Hiermee werd de basis gelegd voor de Republiek der Nederlanden en kwam er ruimte voor andersdenkenden, waar Jan Huygen van Linschoten een prachtig voorbeeld van was.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Ver van je bed
Datum: 23-03-2024
Tijd: 20:15 uur
Volledige agenda