Edward Scissorhands; Een non-spoken sprookje (4 sterren)

3 juni 2024, 18:42 - Redactie
Edward Scissorhands; Een non-spoken sprookje (4 sterren)
Foto: Johan Persson

Vanuit Musicalweb maken we soms een uitstapje naar producties die interessant kunnen zijn en aansluiten bij het musicalgenre. Zo ook deze balletvoorstelling over het verhaal van Edward Scissorhands, geschreven door Tim Burton. De welbekende film waarin Johnny Depp de hoofdrol speelt en deze fantastisch neerzet. De voorstelling was exclusief te zien in Koninklijk Theater Carré.

Het verhaal

Jaren geleden had een geniale maar stokoude uitvinder het plan opgevat om zelf een mens te maken met een goed hart. Zo maakte hij een man genaamd Edward. Wanneer de uitvinder Edward compleet wilde maken en hem handen wilde geven, kreeg de uitvinder een plotselinge hartaanval en stierf, zodat Edward alleen achterbleef met scharen als handen. Wanneer een vrouw bij zijn grote landhuis aanbelt en hem daar vindt, neemt ze hem mee naar haar huis om bij haar familie te wonen. Al snel weet hij zich aan te passen aan de voor hem ongewone omgeving. Maar kan hij zich goed aanpassen? En accepteren de mensen hem voor wie hij is?

Het is even wennen als echte musicalfans om iets te bekijken waarin niet gezongen of gesproken wordt. De uitdrukkingen in de gezichten en de lichaamstaal doen al veel vanaf het begin van de voorstelling. Het voelt soms als 'over de top', maar is begrijpelijk om het verhaal goed over te brengen zonder woorden. Het decor is fantastisch gemaakt, magisch om naar te kijken en slim gedaan. Het werd met gemak gewisseld en er werd goed gebruikgemaakt van de diepte van het podium.

Alle rollen werden goed gespeeld. Hier en daar waren een aantal types cliché, maar dit was in de film niet veel anders. Het stuk had veel humor, maar raakte ook enorm. Edward nam ons mee in zijn worstelingen om erbij te willen horen, en daarnaast werd hij ook verliefd op Kim. Het dansduet aan het eind voelde als de verboden liefde van Romeo en Julia of van Maria en Tony uit West Side Story; we houden van elkaar, we willen zo graag samen zijn, maar niemand begrijpt ons of staat dit toe.

Sommige scènes waren iets te lang. Daar had iets meer tempo in mogen zitten of diepgang, bijvoorbeeld de scène rondom de BBQ of die tijdens Kerstmis. Verder was het een zeer vermakelijke en magische voorstelling die ook door kinderen goed te begrijpen is.

Edward Scissorhands speelt helaas niet meer in Nederland, maar mocht het in de toekomst terugkeren, is dit zeker een aanrader.

Door: Marieke Visser

Scenefoto's: Johan Persson

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda