All Stars de Musical voor doven en slechthorenden

5 februari 2019, 10:09 - Redactie
All Stars de Musical voor doven en slechthorenden

Het bezoeken van een musical in het theater wanneer je doof of slechthorend bent, is een behoorlijke uitdaging. Gezongen en gesproken teksten zijn zonder geluid niet of nauwelijks te volgen. Om het theater ook mogelijk te maken voor personen met een auditieve beperking, zal op vrijdag 8 februari All Stars de Musical live getolkt worden.

Theater aan de Parade wil met deze samenwerking met Theater met Tolk het theaterbezoek toegankelijk maken voor doven en slechthorenden. Zij bezoeken graag theatervoorstellingen, musicals en cabaret. Bij een voorstelling of concert missen zij stukken van de tekst of van de muziek. Met een gebaren- of schrijftolk erbij is er een betere, meer volledige beleving van de livevoorstelling mogelijk, en wordt het avondje uit veel aangenamer. Theater met Tolk werkt al succesvol samen met o.a. Theaterfestival Boulevard, waarvoor de stichting nog altijd adviseur is.

Tijdens All Stars de Musical zijn twee gebarentolken en een schrijftolk aanwezig. Een gebarentolk staat bij de voorstelling op het toneel en ondersteunt de handeling met gebaren. De positie op het toneel wordt altijd afgestemd met het gezelschap. Het is wel belangrijk dat de tolk goed uitgelicht wordt. Ook moeten er plaatsen in de zaal zijn gereserveerd voor doven en slechthorenden, waarbij er goed zicht is op het spel én de tolk, zodat mimiek, mondbeeld en de gebaren goed te volgen zijn. Bij een lange voorstelling worden twee tolken ingezet, die om de beurt tolken en dus met elkaar samenwerken. Dat is ook zo tijdens deze avond. De schrijftolk laat een dove of slechthorende bezoeker op een eigen scherm of via een tekstbalk boven het toneel meelezen met de voorstelling. Een soort ondertiteling zoals je die van televisie kent.

Met deze samenwerking onderstreept Theater aan de Parade de culturele huiskamer voor iedereen te zijn. Speciaal voor de gelegenheid zijn 20 stoelen in de zaal gereserveerd, die inmiddels allemaal geboekt zijn.

Première
14 oktober 2018
Dernière
23 maart 2019
Producent
MORE Theater Producties
Meer over All Stars Ander nieuws over All Stars
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda