Zwijnenstal bekroond met theaterprijs Zilveren Krekel

9 juni 2021, 16:23 - Redactie
Zwijnenstal bekroond met theaterprijs Zilveren Krekel
Foto: Sanne Peper

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft bekendgemaakt dat de familievoorstelling Zwijnenstal van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera de Zilveren Krekel 2020-2021 heeft gewonnen in de categorie meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie. Dit betekent dat Zwijnenstal genomineerd is voor de Gouden Krekel, de belangrijkste prijs die een jeugdtheatervoorstelling kan winnen. De Gouden Krekel wordt op zaterdag 11 september 2021 uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, de Oscaravond van het Nederlandse theater.

Zwijnenstal is geschreven en geregisseerd door Marije Gubbels. Een spannende, humoristische familievoorstelling met livemuziek van Frank Stukker en Robbrecht Van Cauwenberghe en een absolute topcast: Ilse Warringa, Rop Verheijen, Freek den Hartogh en Whitney Sawyer. Een voorstelling over macht, recht en onrecht. Over leiders en volgers en over de moed die nodig is om nee te zeggen als iedereen zijn mond houdt.

De VSCD-Jeugdtheaterjury over Zwijnenstal: ‘In deze gelaagde familievoorstelling wordt de thematiek van leiderschap en democratie behendig geserveerd in heerlijke hapjes, ondersteund door virtuoos uitgevoerde muziek. Acteurs en musici nemen ons bij de hand en leiden ons blijmoedig en vastberaden door het, bij vlagen ontroerende, verhaal tot waar er geen weg terug is en de vrolijke revolutie van iedereen is ontaard in de dictatuur van een zelfbenoemde happy few. Zwijnenstal houdt de toeschouwer een spiegel voor. Er is geen ontsnappen mogelijk, we moeten met de billen bloot.’ De bekroning van Zwijnenstal betekent de negende Zilveren Krekel voor Theater Sonnevanck in de afgelopen negen jaar, een unicum binnen het Nederlandse jeugdtheater. Met Bromance (2016) en Princess (2018) – beide coproducties met Toneelgroep Oostpool – won Sonnevanck de Gouden Krekel.

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater reikt de VSCD de belangrijkste toneelprijzen uit, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or voor beste mannelijke en beste vrouwelijke hoofdrol. Voor bijzondere prestaties in het jeugdtheater worden de Krekels uitgereikt. Naast Zwijnenstal, zijn ook ‘IK ... eh ik’ van Het Houten Huis & Nordland Visual Theatre en ‘(…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel’ van Theater Artemis i.s.m. Ruhrtriennale en Künstlerhaus Mousonturm bekroond met een Zilveren Krekel. Het zijn de nominaties voor zowel seizoen 2019-2020 als 2020- 2021, aangezien er vorig jaar vanwege corona, geen prijzen zijn uitgereikt. Op het Gala van het Nederlands Theater op zaterdag 11 september 2021 wordt bekendgemaakt welke van deze drie voorstellingen de Gouden Krekel wint.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda