Willem Nijholt ambassadeur Stichting Bossa Nova

2 mei 2018, 08:08 - Redactie

Acteur Willem Nijholt gaat zich als ambassadeur inzetten voor de nieuwe Stichting Bossa Nova, die voor het eerst van zich laat horen met De Bossa van Jobim; een theatervoorstelling van de Nederlands-Braziliaanse theatermaker Marcella Wisbrun en dichter en tekstschrijver Jan Boerstoel die samen Nederlandse teksten hebben gemaakt op nummers van Antonio Carlos Jobim. Wisbrun gaat met De Bossa van Jobim in seizoen 2019-2020 op tournee door Nederland.

Antonio Carlos Jobim (1927-1994) staat bekend als een van de componisten die in de vorige eeuw de bossanova groot heeft gemaakt. Hij maakte meer dan vierhonderd nummers waarvan The Girl from Ipanema zijn bekendste lied is waarvoor hij een Grammy won. Volgens kenners is dit nummer na Yesterday van de Beatles het meest gedraaide lied aller tijden.

Stichting Bossa Nova gaat zich inzetten voor de verspreiding van de populariteit van de Braziliaanse muzikale stroming en in een breder perspectief voor nieuwe vormen van theaterkunst. De stichting wil ook meer diversiteit op de Nederlandse podia gaan bewerkstelligen en vroeg Nijholt als beschermheer omdat hij “van grote betekenis voor de ontwikkeling van het Nederlandse theaterlandschap is geweest en in zijn leven en carrière vrijwel alle vormen van muziek en acteren heeft verkend. Zo veelzijdig en vernieuwend als Nijholt is, wil Stichting Bossa Nova ook zijn”.

Voor de voorstelling De Bossa van Jobim maakte Wisbrun in samenwerking met producer Joos van Leeuwen en studio Soundwise Music het gelijknamige album. Ook nam Wisbrun een duet op met (kleinzoon) Daniel Jobim. Wisbrun heeft een Braziliaanse moeder en Nederlandse vader en woonde veertien jaar in São Paulo. Ze maakte eerder drie succesvolle theaterprogramma’s waarin ze Nederland én Brazilië tegelijk op het toneel bracht: haar handelsmerk is dan ook het afzetten van de Braziliaanse passie en spiritualiteit tegen de Nederlandse nuchterheid. Uit eerdere voorstellingen weet Wisbrun dat bossanova een populaire muziekstijl is onder het Nederlandse theaterpubliek.

“Door de warme melodieën en aansprekende ritme’s zorgt bossanova al snel voor een glimlach. Deze populaire Braziliaanse muziekstroming viert in 2019 overigens haar 60-jarig bestaan en Jobim zou afgelopen januari 90 jaar geworden zijn. Het is dus hoog tijd voor een eerbetoon aan zijn prachtige bossanova’s zoals One Note Samba of The Girl from Ipanema. Nummers die veel Nederlanders wél (her)kennen maar waarvan ze niet of nauwelijks weten waar ze daadwerkelijk over gaan. Daar ga ik dankzij de prachtige teksten van Jan Boerstoel en het ambassadeurschap van Willem Nijholt verandering in brengen in mijn nieuwe theaterprogramma De Bossa van Jobim” aldus Wisbrun.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Ver van je bed
Datum: 23-03-2024
Tijd: 20:15 uur
Volledige agenda