Volledige cast Urbanus de Musical gepresenteerd

14 december 2019, 13:25 - Redactie
Volledige cast Urbanus de Musical gepresenteerd

In de tuin van de Tollembeekse bloemenwinkel Puur Passie is de complete cast van Urbanus de Musical gepresenteerd. De musical is vanaf vrijdag 16 oktober 2020 te zien in Antwerpen, (Theater Elckerlyc), Gent (Capitole) en Hasselt (Ethias Theater).

Jonas Van Thielen, bekend van zijn rollen in Ten Oorlog, Tegen De Sterren Op en de nieuwste Ketnet-reeks Dag Sinterklaas, krijgt straks gezelschap van stand-up comedians Bart Vanneste, Gunter Lamoot en Veerle Malschaerts. "Ik vind het wreed speciaal. Ik weet niet goed wat ik ervan moet verwachten, want het is de eerste keer dat ze mij voor zoiets hebben gevraagd. Ik stap uit mijn comfortzone, maar dat maakt het net boeiend", zegt Bart Vanneste, die hoopt om als vader Cesar even hard te mogen schitteren als zijn Freddy De Vadder. Net als in een ver verleden, vormen Bart en de actrice Veerle Malschaert, die de rol van moeder Eufrazie voor haar rekening neemt, een koppel.

Comedian Gunther Lamoot heeft een dubbelrol en geeft invulling aan stofjas en de belastingscontroleur. Stany Crets zorgt voor het scenario en de regie van Urbanus en hij heeft er nu al veel zin in: "Jonas gaat die rol sterk neerzetten. Ik kijk uit naar Koen Van Impe, een trouwe luitenant die de madam met de bontjas gaat spelen, de aartsvijand van Urbanus. De musical is eerder gebaseerd op het werk van Urbanus in plaats van zijn leven, want dan zou het een saaie musical worden (lacht). Als we gebruik zouden maken van al het materiaal dat er voorradig is, met name zijn sketches, liedjes, films en strips, dan zijn we vertrokken voor een productie van minstens 13 uur met maximum 3 pauzes (lacht), maar dat gaan we niet doen. Het wordt een kwestie van selecteren en keuzes maken, maar wees gerust: jong en oud gaan zich amuseren."

Striptekenaar Willy Linthout kijkt over de schouders mee van de musical en is nauw betrokken bij dit verhaal. "Ik vind het fantastisch dat er met een Urbanus-strip een echte musical wordt gemaakt. Toen ik 37 jaar geleden begon met Urbanus te tekenen, zei iedereen: Urbanus, dat is een heel plezante strip, maar die gelijkt daar toch niet op! Ik ben blij dat ze met Jonas Van Thielen eindelijk iemand hebben gevonden die erop trekt. Ik krijg dus toch nog gelijk”, zegt Linthout lachend.

Ook over de rest van de cast is hij enthousiast: 'Veerle Malschaert heeft nog even tijd om te transformeren naar Eufrazie. Ik heb haar voorgesteld dat ze vanaf nu 2 wasspelden op haar kaken zet en op 3 maanden tijd gaat de gelijkenis treffend zijn (lacht). Bart Vanneste gaat zich ook nog wat moeten aanpassen en vooral wat meer buik kweken. Als hij niet weet hoe dat moet, dan mag hij mij altijd om raad en advies komen vragen. Kijk maar”, zegt de tekenaar, die met zijn assistent Steven de Rie de decors tekent en afsluit met “We gaan het beste geven wat we in ons hebben!"

“Het is leuker dat ze van u een musical maken, dan gehakt in de pers”, begint Urbanus het gesprek. “Dat ik op mijn 70ste dit nog mag meemaken, dat vind ik kei tof. Ik zie het als een eerbetoon, maar als het een groot kassasucces wordt, dan is het eerder een exploiteerbetoon”, zegt hij lachend. Urbanus kreeg vaak de vraag waarom hij aan de kant supportert, maar zelf niet meespeelt in de musical. "Ik kan helemaal niet zo goed zingen als Gunter Lamoot of Bart Vanneste en daarmee val ik er direct buiten. Het theater is mijn eigen winkel en daar heb ik meer dan werk genoeg mee, als kleine zelfstandige ga ik niet in iemand anders zijn winkel koekeloeren, dus vind ik het tof dat ze daarvoor andere mensen hebben gevonden."

In de musical die rond het werk van de populaire en geliefde komiek draait, zal er straks veel gelachen, maar ook gezongen worden: "In het begin was het de bedoeling om een musical te maken rond de strips, maar toen we aan tafel zaten vroegen ze me of ze er ook wat liedjes mochten insteken. Da’s geen probleem, zei ik en ondertussen zitten er 22 liedjes in. Ik heb alle vertrouwen in de cast en in de Stany (Crets). Die gaat dat goed doen en volgens mij wordt dat een beetje hetzelfde scenario als de musical Mamma Mia!, behalve dat het sjieke galakostuum van Waterloo wordt ingeruild voor ‘Tollembeek’ met een floeren broek. Mamma Mia! wordt Als moeder zong, Thank You For The Music wordt Hitttentit en Money, Money, Money wordt Ge moogt naar huis gaan".

Urbanus denkt te weten waarom ze hem nauw betrekken. “Musical hoort bij cultuur, maar om te voorkomen dat het te elitair wordt, hebben ze mijn naam erbij gehaald en dat werkt drempelverlagend.”

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Blijf altijd op de hoogte van het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - TikTok - Twitter

keyboard_arrow_downEerstvolgende première

Voorstelling: Grease
Locatie: DeLaMar
Datum: 03-04-2023
Tijd: 20:00 uur
keyboard_arrow_rightVolledige agenda