Theaterspektakel Almelo 600 jaar opnieuw verschoven

10 mei 2021, 08:28 - Redactie
Theaterspektakel Almelo 600 jaar opnieuw verschoven

De theatervoorstelling om het 600-jarig bestaan van de stad Almelo te vieren is vorig jaar doorgeschoven naar 2021, maar kan ook dit jaar niet plaatsvinden. Daarom is besloten dit feestelijke moment nog een jaar door te schuiven.

"Helaas is de coronapandemie nog niet voorbij en zijn er nog steeds maatregelen nodig om het virus in te dammen”, vertelt Gerard Cornelisse, als theaterproducent bekend van eerdere stadsmusicals als Van Katoen en Nu en Het Verzet Kraakt. Samen met Egbert ten Cate is hij de initiatiefnemer voor een vrolijke musical rond 600 jaar stadsrechten. "We hebben ernaar uitgekeken het 600-jarig bestaan van de stad te memoreren met allerlei geplande activiteiten."

Wethouder Jan Martin Van Rees noemt het dubbel zuur dat Almelo dit feestelijke moment opnieuw nog niet samen kan beleven. "Maar de voorbereidingstijd voor zo’n grote productie voor duizend mensen per avond in combinatie met de huidige maatregelen, maken dat er te veel onzekerheden zijn om deze dit jaar door te laten gaan. Om dit als stad goed te organiseren moeten we echt kiezen voor voorjaar volgend jaar.”

Ondanks de beperkingen, is er al veel duidelijk over de voorstelling. Het script, dat is geschreven door Jan Tekstra en Laurens ten Den, is in grote lijnen klaar. Er zijn liedjes geschreven, met medewerking van componist Fons Merkies. Een van de volgende stappen is het vormen van een complete cast en het beginnen met repetities. Die stap is in de huidige situatie erg lastig te realiseren. Toch is Gerard Cornelisse positief. “We hebben er zin in om de voorstelling te gaan maken. Almelo met Recht 600 jaar plus twee, zullen we maar zeggen. Het wordt een echte Almelose voorstelling in de traditie van Van Katoen en Nu” Hoewel het twee jaar later zal zijn, zal er niets aan de titel veranderen. “Het leuke aan theater is dat je het altijd kunt spelen.”

Voor Gerard Cornelisse en zijn team is het maken van een voorstelling in de buitenlucht geen nieuwe aangelegenheid. Almelo was al eerder het toneel voor voorstellingen als Van Katoen en Nu en Het Verzet Kraakt. Naast Almelo waren ook Nijverdal en Hengelo locaties waar voorstellingen werden gemaakt. Rode draad bij de voorstellingen: naast professionals doen er altijd tientallen amateurs, op en achter het toneel en het is altijd inclusief een drie gangen maaltijd. Voor Almelo met Recht 600 jaar zal dit niet anders zijn.

Het team heeft zin om weer in Almelo aan de slag te gaan. “Hier is het allemaal begonnen en het is als thuis” zegt Gerard. Ondanks dat de voorstelling nu twee keer is verschoven, is het enthousiasme er niet minder om. Almelo met Recht 600 jaar zal te zien zijn, alleen wat later dan gepland.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda