Wennekerpand - Schiedam

Wennekerpand
Capaciteit
204
Opening
2011

Distilleerderij Wenneker & Co breidde zich in de periode 1926-1940 steeds verder uit, ook door de aankoop van vrijkomende panden in de omgeving. Na de tweede wereldoorlog resulteerde dit nog in de bouw van een nieuw bedrijfspand in 1950 aan de Vijgensteeg; het zogenoemde Wennekerpand. Dit pand was bedoeld voor de productie van jenever. Het is één van de laatste distilleerderijen die in de binnenstedelijke structuur werd gebouwd en is een karakteristiek voorbeeld van de architectuur van de Schiedamse architect Kramers, die meer distilleerderijen in de wederopbouwperiode heeft ontworpen.

Nadat Wenneker & Co vertrok naar Roosendaal, heeft het pand dienst gedaan als kantoor en daarna allerhande functies gehad; moskee, tapijthandel, autobedrijf, enzovoorts. Ook zijn er verschillende plannen voor een nieuwe invulling geweest, zoals woningbouw, studentenhuisvesting en uiteindelijk een glasmuseum in 2006. Dit plan werd niet concreet genoeg en was financieel niet haalbaar. Er moest opnieuw gekeken worden wat wel mogelijk was in het karakteristieke pand en de directe omgeving.

Geleidelijk aan ontstond het idee om het Wennekerpand een culturele en educatieve invulling te geven. En dat is dan ook gebeurd. Het nieuwe Wenneker is sinds 2011 in gebruik en biedt plaats aan een theaterzaal, een filmzaal, (dans)lesruimtes, ruimte voor het Centrum Beeldende Kunst (CBK), een Grand Café en ateliers. Alle ruimtes zijn multifunctioneel ontworpen en hebben een eenvoudig interieur gekregen.

Adres en contactgegevens

Vijgensteeg 2
3111 PT Schiedam
010 – 426 04 45
info@wennekerpand.nl

Kaart

Foto

Wennekerpand
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Theaters

Circustheater
Scheveningen
1852 personen
Beatrix Theater
Utrecht
1500 personen
DeLaMar Theater
Amsterdam
950 personen
Wilminktheater
Enschede
1001 personen
Meer theaters

Eerstvolgende première

Datum: 24-02-2024
Tijd: 13:00 uur
Volledige agenda