Compagnietheater - Amsterdam

Compagnietheater
Capaciteit
410
Opening
1793

Het Compagnietheater is gehuisvest in de voormalige kerk van de Hersteld Lutherse Gemeente. De Lutheranen wilden in de 18e eeuw een eigen kerkgebouw aan de Kloveniersburgwal. Het stadsbestuur was akkoord, maar wel op voorwaarde dat het gebouw niet de uiterlijke kenmerken van een kerk, met toren en klok, zou krijgen. Stadsarchitect Abraham van der Hart werd gevraagd het kerkgebouw te ontwerpen.

Eind jaren ’50 verloor het gebouw zijn kerkelijke functie. In die periode kwam het archief van de Nederlandse Bank in de kerk. De monumentale elementen zoals het Strümpfler orgel, het grootste barokorgel van deze maker, en de preekstoel kregen een herbestemming, in de St. Eusebius kerk in Arnhem en de Nederlands-Hervormde kerk in Elst. Vele meters archiefkasten van de Bank stonden destijds in het schip van de kerk.

Na een periode van leegstand, is in 1995 de voormalige kerk verbouwd door architectenbureau Mecanoo van Francine Houben tot theater. Artistiek directeur Theu Boermans heeft tot 2009 met zijn gezelschap de Theatercompagnie vele voorstellingen gemaakt in dit huis. Sinds begin 2017 maakt het theater deel uit van Amerpodia, evenals cultuurhuizen de Rode Hoed, de Nieuwe Liefde en Felix Meritis.

Adres en contactgegevens

Kloveniersburgwal 50
1012 CX Amsterdam
020 – 520 53 10
info@compagnietheater.nl

Foto's

Compagnietheater
Compagnietheater
Compagnietheater
Compagnietheater
Compagnietheater
Compagnietheater
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief van Musicalweb.nl en blijf op de hoogte van het laatste musicalnieuws!

Klik hier om je in te schrijven

Agenda

Voorstelling: Ghost Stories
Locatie: DeLaMar
Datum: 31-10-2019
Tijd: 21:30 uur
keyboard_arrow_rightVolledige agenda