Theater De Krakeling verhuist naar De Westergas

4 juni 2020, 08:18 - Redactie
Theater De Krakeling verhuist naar De Westergas

Na 42 jaar neemt Theater De Krakeling afscheid van het monumentale pand uit 1887, aan de Nieuwe Passeerdersstraat in het centrum van Amsterdam. Juist nu, in deze spannende tijden, kiest De Krakeling voor de toekomst. Op het terrein van De Westergas betrekt De Krakeling een theater met alle benodigde faciliteiten, op een kindvriendelijk terrein, dichtbij organisaties als Cinekid, Het Ketelhuis en met het Westerpark als achtertuin. Zowel De Krakeling als De Westergas zijn bruisende plekken voor gezinnen uit de stad: een unieke combinatie van cultuur, natuur en ontspanning.

Op deze inspirerende plek begint Theater De Krakeling aan een nieuw hoofdstuk. Het rijksmonument, waar het Theater sinds 1978 is gevestigd, is verzakt. Een ingrijpende verbouwing is nodig, waarbij alle activiteiten van De Krakeling minimaal één theaterseizoen moeten verhuizen. Bovendien loopt het huidige contract af en voldoet de theaterzaal niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarnaast is het theater minder goed bereikbaar voor bussen met schoolkinderen door het aangepaste touringcarbeleid in de binnenstad en de staat van de bruggen in de omgeving. Redenen om samen met de gemeente Amsterdam naar een andere plek te zoeken, deze is gevonden bij De Westergas. Het verhuisproces wordt vanwege de coronacrisis versneld. Dankzij de flexibiliteit en tegemoetkoming vanuit de eigenaren van De Westergas is De Krakeling al vanaf 1 juli dit jaar in het WestergasTheater aan de Pazzanistraat in Amsterdam te vinden.

Kees Blijleven, artistiek directeur van De Krakeling: "De Krakeling op het terrein van De Westergas is voor ons een buitenkans maar een verhuizing brengt ook gemengde gevoelens met zich mee. In het karakteristieke pand bij de Koekjesbrug liggen zoveel herinneringen voor bezoekers van verschillende generaties, spelers, buurtbewoners en voor ons, de medewerkers. Maar we kijken ontzettend uit naar deze stap en bouwen door aan een nieuw theater vol uitdaging, verbeelding en waar alle gezinnen uit Amsterdam en ver daarbuiten zich hier net zo welkom voelen, als de 42 jaar hiervoor. En waar de theatergezelschappen zich thuis voelen."

Lisca Stutterheim van De Westergas, ontvangt De Krakeling met open armen: "Het is voor ons echt een droom om De Krakeling, een icoon in het Nederlandse jeugdtheater, huisvesting te kunnen bieden op ons terrein. Het is een verrijking voor de Westergas, vandaar dat wij de komst van De Krakeling financieel mede mogelijk hebben gemaakt. Wij bieden een bruisende plek aan alle Amsterdamse kinderen, jongeren, hun ouders en grootouders."

Theater De Krakeling bereikt met 400 voorstellingen per jaar, meer dan 45.000 bezoekers. Het Theater blijft de plek waar kinderen en jongeren kunnen genieten van de beste jeugdtheatervoorstellingen. De verhuizing gebeurt op korte termijn, maar zeker niet zonder de mogelijkheid om afscheid te nemen. In het weekend van zaterdag 6 en zondag 7 juni neemt De Krakeling, met inachtneming de geldende Corona-regels, afscheid met de voorstelling RAAR 1.5 van Filiaal Theatermakers.

Vanaf 1 september 2020, bij de start van het nieuwe theaterseizoen, opent De Krakeling haar deuren in het WestergasTheater.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Datum: 24-02-2024
Tijd: 13:00 uur
Volledige agenda