Studio 100 steunt de Dag van de longfibrose

18 september 2019, 10:01 - Redactie
Studio 100 steunt de Dag van de longfibrose

Op 20 september vindt de jaarlijkse Dag van de longfibrose plaats. De ziekte treft jaarlijks duizenden mensen – waaronder ook Dré Wouters, die meer dan 20 jaar voor Studio 100 werkte - en is ongeneeslijk, maar in een vroeg stadium kan longfibrose wél onder controle gehouden worden. Studio 100 doneert dit jaar een deel van de opbrengst van spektakelmusical 40-45 voor de strijd tegen longfibrose

Longfibrose, ook gekend als de vorming van littekenweefsel op de longblaasjes, zorgt ervoor dat ademen steeds moeilijker wordt, waardoor inspanningen steeds meer energie vragen. De ziekte treft meestal personen boven de zestig jaar, maar komt ook voor bij jongere personen. Zonder tijdige behandeling is de levensduur voor longfibrose 2 tot 3 jaar. Jaarlijks worden honderden mensen getroffen, waaronder ook Dré Wouters, sinds enkele jaren met pensioen maar twintig jaar lang een trouw lid van de Studio 100 familie.

Het verhaal van Dré zette CEO’s Hans Bourlon en Gert Verhulst aan om de sensibilisering van longfibrose mee onder de aandacht te brengen: “Wij waren enorm geroerd toen we het verhaal van Dré hoorden. Vroege detectie bij longfibrose is uitermate belangrijk, maar gebeurt helaas nog te weinig. Het zou voor Dré een wereld van verschil hebben gemaakt als de ziekte eerder was ontdekt… Als wij op deze manier ons steentje kunnen bijdragen om deze ziekte onder de aandacht te brengen, dan doen we dat graag. Voor Dré, maar ook voor al die andere mensen voor wie een vroegtijdige diagnose zo belangrijk is.”

Naar aanleiding van de Dag van de longfibrose op 20 september heeft Studio 100 daarom besloten om 5 euro per verkocht ticket van de spektakelmusical 40-45 die dag, te doneren aan de patiëntenvereniging voor longfibrose. Dit bedrag zal worden ingezet voor de broodnodige sensibilisering van longfibrose maar ook voor verder wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. In de foyer van het Pop-Up Theater zullen de bezoekers op 20, 21, 22 en 25 september ook gratis hun longfunctie kunnen testen.

Om de Dag van de Longfibrose in de kijker te zetten zal de Belgische Vereniging voor Longfibrose op 20 september ook aanwezig zijn op de Grote Markt in Leuven. Ook daar zullen bezoekers longfunctietesten kunnen afleggen en aan de hand van een simulatie zelf kunnen ondervinden hoe het voelt om met longfibrose te leven. Onder meer Stan Van Samang, Karen Damen, Christophe Stienlet, Heidi De Grauwe en de burgemeester van Leuven tekenen present.

Volg Musicalweb.nl
Blijf altijd op de hoogte van het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Twitter

keyboard_arrow_downEerstvolgende première

Voorstelling: Willem Junior
Locatie: De Speeldoos
Datum: 07-11-2021
Tijd: 15:00 uur
keyboard_arrow_rightVolledige agenda