Schouwburg Amphion en Westlandtheater De Naald uitgeroepen tot Theater van het Jaar 2016

30 januari 2017, 19:38 - Redactie
Schouwburg Amphion en Westlandtheater De Naald uitgeroepen tot Theater van het Jaar 2016

Schouwburg Amphion (Doetinchem) en Westlandtheater De Naald (Naaldwijk) zijn vandaag uitgeroepen tot Theater van het Jaar 2016, respectievelijk in de categorieën Grote theaters en Kleine theaters.

De theaters werden door de verschillende VVTP-leden positief beoordeeld op gebieden als marketing en ondernemerschap en gastvrijheid. Schouwburg Amphion won de felbegeerde Theaterstoel ook al eens in 2012. "Met haar originaliteit en grote gastvrijheid voor publiek én bespelers" wist Amphion de Theater van het Jaarprijs als eerste schouwburg voor de tweede keer te winnen, aldus het juryrapport. Voor het eerst in zeven jaar is er een aparte prijs voor kleinere theaters (tot 450 stoelen).

"Theater De Naald in Naaldwijk verdient absoluut de eer van de eerste winnaar," aldus het oordeel van de producenten, die de vakkundigheid van de programmering en techniek roemen. "het is echt samen optrekken naar een volle zaal", staat er in het juryrapport te lezen.

De andere genomineerde theaters voor de VVTP Theater van het Jaar 2016 categorie Groot waren Chassé Theater (Breda), de Goudse Schouwburg (Gouda), DeLaMar Theater (Amsterdam), Parktheater (Eindhoven), Theater De Meervaart (Amsterdam) en Theater De Stoep (Spijkenisse). In de categorie Klein waren Cultuurcentrum VU Griffioen (Amstelveen) en Theater Walhalla (Rotterdam) genomineerd.

Voorgaande jaren wonnen de Rijswijkse Schouwburg (2015), Parktheater in Eindhoven (2014), Zaantheater in Zaandam (2013), Schouwburg Amphion in Doetinchem (2012), de Goudse Schouwburg (2011) en Luxor Theater in Rotterdam (2010).

Kleinere theaters

Dit jaar hebben de leden van de VVTP besloten om een aparte categorie in te stellen voor kleinere theaters. "Onze leden spelen ook regelmatig in kleinere theaters in het land. Deze theaters hebben vaak minder mensen en middelen tot hun beschikking maar weten ondanks dat toch een opvallend hoog niveau in hun service te bereiken. Door het toevoegen van deze categorie krijgen deze theaterorganisaties ook de kans om mee te dingen naar de titel Theater van het Jaar", aldus Suzanne van Dommelen.

Foto: Roy Beusker

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Soldaat van Oranje
Datum: 08-09-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda