Recensie: Wereldtournee van West Side Story (5 sterren)

14 december 2017, 21:31 - Redactie
Recensie: Wereldtournee van West Side Story (5 sterren)

Op 13 december was Musicalweb.nl bij de première van West Side Story in het World Forum Theater in Den Haag. De cast bestond uit Amerikaanse acteurs die de oorspronkelijke Broadway productie lieten zien.

West Side Story is een echte klassieker onder te musicals. Het verhaal is afgeleid van Shakespeare's Romeo and Juliet, alleen speelt dit niet in Verona, maar in New York in de jaren 50. Het verhaal gaat over twee groepen, de blanke Jets en de Puerto Ricaanse Sharks. Deze twee kampen voeren een strijd om te heersen over de straten van New York. Op een dansavond waar beide kampen aanwezig zijn, ontmoeten Tony (een Jet) en Maria (zus van de bendeleider van de Sharks) elkaar en het is liefde op het eerste gezicht. Het is echter een verboden liefde omdat er geen relatie tussen twee verschillende bendeleden kan ontstaan.

Tony ontdekt waar Maria woont en ook voor de volgende dag spreken ze af. Bendeleider van de Jets (Riff) daagt bendeleider van de Sharks (Bernardo) uit om te gaan vechten op een afgesproken plek. Tony belooft Maria dat hij het gevecht zal tegenhouden. Dit lukt echter niet. Er worden messen getrokken en Bernardo steekt Riff dood. Uit woede steekt Tony vervolgens Bernardo dood. Maria hoort wat er gebeurd is en ondanks dit alles houdt ze nog steeds van Tony en ze smeden een plan om weg te gaan samen. Ondertussen is de verloofde van Maria, Chino (een prominent lid van de Sharks), naar Tony op zoek met een pistool. De Jets horen dit en zij verstoppen Tony. De vriendin van Maria, Anita, ziet dat het echte liefde is tussen Tony en Maria en probeert Tony te waarschuwen, maar daar aangekomen wordt ze aangerand door de Jets. Dan vertelt ze dat Maria gestorven is door toedoen van Chino. Ook Tony krijgt dit bericht te horen en hij besluit om Chino te gaan zoeken. Dan ziet hij Maria levend voor zich staan en dan wordt Tony van achteren doodgeschoten door Chino. Maria is woedend en geeft hen allemaal de schuld. Dan dragen zowel de Jets als de Sharks het lichaam van Tony weg als teken voor verzoening.

Deze productie is van zo'n hoogstaande kwaliteit dat we iedereen aanraden om naar deze productie te gaan. Het niveau van de Amerikaanse cast is bijzonder hoog. Zowel dans, zang als toneel wordt met volle overtuiging gebracht. Alle danspassen tijdens een ensembledans gaan gelijktijdig. Er is geen valse noot te bekennen en als kijker ben je ook echt in New York tussen de bendeleden vanaf het allereerste moment dat het doek open gaat.

Kevin Hack zet de rol van Tony op een fantastische wijze neer. Hij speelt het met enthousiasme en hij geeft enorm veel energie. Je krijgt meteen sympathie voor het karakter. Op het moment dat hij het nummer Maria begint te zingen is het doodstil in de zaal. Hij zingt zo beheerst, gecontroleerd en zo enorm goed dat het nummer aan het eind met een enorm applaus en een "ge-bravo" wordt ontvangen.

Natalie Ballenger speelt de jonge, levendige Maria. Ze heeft een heel lief, onschuldig voorkomen. Zij zingt zo gemakkelijk en raakt. Het wereldberoemde balkonnummer samen met Tony, Tonight, is prachtig gezongen door allebei.

De gevechten worden weergegeven door een dans, balletvorm met kleuren op de achtergrond. Dit gaat met zoveel precisie en beleid en hierdoor geloof je ook dat het een echt gevecht is.

Het decor bestaat uit de bekende New-Yorkse trappenhuizen waarbij er op het balkon kan worden gestaan. Ook is er een bruidswinkel waarin Maria werkt en het bekende "I feel pretty" wordt gezongen. De muziek werd uitgevoerd door een groot orkest die de fantastische zangers goed ondersteunden.

Al met al is dit een topproductie en het krijgt van ons 5 sterren. De spectaculaire wereldtournee van West Side Story is in December 2017 slechts vier weken te zien in het World Forum Theater in Den Haag en het MartiniPlaza in Groningen.

Op de foto hieronder de cast van West Side Story samen met de Nederlandse cast van West Side Story uit 1996. Maaike Widdershoven speelde destijds de rol van Maria en Addo Kruizinga speelde de rol van Tony.

Door: Martine Fransen-Nijland

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda