Recensie: Frozen de Musical – Een ijzig sprookje dat je hart verwarmt (5 sterren)

10 juni 2024, 21:52 - Redactie
Recensie: Frozen de Musical – Een ijzig sprookje dat je hart verwarmt (5 sterren)
Foto: Musicalweb

Sinds de lancering van de film in 2013 heeft Disney's Frozen wereldwijd harten veroverd. Het magische verhaal over de dappere Anna en haar zus Elsa, die de kracht heeft om ijs en sneeuw te beheersen, heeft miljoenen kinderen en volwassenen betoverd. De film won talloze prijzen, waaronder de Academy Award voor Beste Animatiefilm, en het iconische nummer Let It Go werd een wereldwijd fenomeen.

In 2018 bracht Disney Theatrical Productions het geliefde verhaal naar het toneel met Frozen de Musical. De musical ging op 22 maart 2018 in première op Broadway. Daarna kwam Frozen ook al snel naar andere landen, waaronder Australië, het West End en Duitsland. Het succesverhaal zet zich voort, en nu heeft ook Nederland de kans om deze betoverende productie te ervaren. Op een zonnige zondagmiddag ging Frozen de Musical in première in het Circustheater in Scheveningen, waar de blauwe loper werd uitgerold voor een feestelijke galapremière.

In Frozen speelt Vajèn van den Bosch de rol van Elsa, Nienke Latten de rol van Anna, Naidjim Severina vertolkt de rol van Kristoff, Tristan van der Lingen speelt de rol van Hans, Steven Roox speelt Olaf, Jorge Verkroost is Graaf van Wesselland en Mathijs Pater en Nicholas Li spelen Sven.

Frozen is weer een op-en-top Disney-productie; de magie spat ervan af. Met speciale effecten brengen ze het ijzige sprookje tot leven op het podium. Een van de meest opvallende aspecten is de manier waarop Elsa’s krachten worden gevisualiseerd. Door een combinatie van projecties, lichttechnieken en geavanceerde podiummechanieken lijkt het alsof ze echt ijs en sneeuw uit haar handen tovert. Hoogtepunten zijn onder andere het moment waarop Elsa haar prachtige ijskasteel creëert, waarbij het toneel letterlijk transformeert met schitterende ijsformaties, en de sneeuwstormen die de kou en het gevaar voelbaar maken voor het publiek.

De voorstelling opent met de welbekende aandoenlijke scène van de zusjes Anna en Elsa als kinderen. De twee verschillende karakters worden sterk overgebracht, en menig "ooh" en "aah" klonk uit het publiek. De kinderrollen gaan feilloos over in de volwassen zussen. Nienke Latten vertolkt de rol van Anna en zingt met kinderlijk enthousiasme Voor het eerst na al die jaren en het duet Liefde geeft ons ruim baan waarbij ze samen met Tristan van der Lingen in de rol van Hans een dolkomisch geheel weet neer te zetten. Het duet met Vajèn van den Bosch in de rol van Elsa, waarin de zussen elkaar weer weten te vinden, weet ons te raken.

Vajèn gedraagt zich als een heuse koningin. Ze weet deze populaire Disneyprinses met overtuiging te spelen; het voelt alsof we naar de Disneyfilm kijken. "Let It Go" is een nummer dat bijna iedereen in de zaal kan meezingen. Dat maakt het juist een zware taak voor Vajèn, die weet dat iedereen naar dit moment in de musical uitkijkt, maar ze maakt het waar! En hoe! Met Laat het los bouwt ze het nummer van klein op naar iets groots en spectaculairs, waarmee een absoluut hoogtepunt van de voorstelling wordt bereikt en iedereen verpletterd de pauze in gaat.

Mathijs Pater had de fysiek loodzware taak om Sven tot leven te wekken en hem als een levend rendier te laten lijken. Vergeet niet dat hij dit in plankhouding moet doen, op stelten en eigenlijk alleen de grond kan zien, maar daar merken we als publiek helemaal niets van. De manier van bewegen is indrukwekkend; het is heel moeilijk te beseffen dat er een man in het pak zit. Ook het karakter van Sven weet hij sterk neer te zetten, en dat alles zonder zang en spraak. Samen met Kristoff, gespeeld door Naidjim Severina, die hem in zijn liedje even een ‘stem’ mag geven, weet dit duo zich in ons hart te sluiten.

Een andere publiekslieveling is Olaf; jong en oud houden van hem en zijn warme knuffels. Steven Roox brengt Olaf tot leven en weet het vrolijke, beetje naïeve maar zeer schattige figuur helemaal recht te doen. Tijdens het liedje Zomer, wanneer het toneel zich ontvouwt tot een ansichtkaart, kon dat dan ook rekenen op een terecht flink applaus van de zaal.

Helemaal warm en vrolijk werden we van Hygge, gezongen door Martijn van Voskuijlen als Eik van Houten. Een fijne opening van de tweede akte met ondersteuning van het fantastische ensemble.

Frozen de Musical is een magisch en betoverend familiespektakel, perfect tot zijn recht in het Circustheater, dat zich bij uitstek leent voor dit soort musicals. De voorstelling biedt niet alleen een spectaculaire visuele en muzikale ervaring, maar weet ook een warm gevoel van verbondenheid te creëren.

Met een betoverende verhaal en sfeervolle setting, omarmt de musical alles wat Hygge betekent. Frozen brengt alles wat je er van tevoren van verwacht. Frozen is namelijk heel erg Hygge!

Door: Jolanda Grutter

Castfoto's: Musicalweb

Scenefoto's: Johan Person

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda