Recensie: Doktor Schiwago in Tecklenburg (3 sterren)

29 juli 2019, 08:19 - Redactie
Recensie: Doktor Schiwago in Tecklenburg (3 sterren)

Doktor Schiwago is als eerste in premiere gegaan in 2006 in Californië Amerika en is vervolgens succesvol geweest in Australië, Zuid-Korea en Zweden. De musical heeft ook een tijdje op broadway gespeeld maar heeft daar helaas maar 2 weken gespeeld wegens een lage kaartverkoop en geen enkele Tony award nominaties.

Bovenstaande zorgde ervoor dat wij van Musicalweb.nl erg benieuwd waren naar deze musical die blijkbaar in sommige landen zeer succesvol heeft gedraaid en straks ook als concertant te zien is op West End met onder andere Celinde Schoenmaker.

Het verhaal

In Moskou in de jaren dertig staan een vrouw en een meisje boven het graf van een Russische dichter, Dr. Zhivago. Het tafereel verschuift naar een ander grafveld, decennia eerder, in 1903. Een jonge Yurii Zhivago neemt afscheid van zijn vader en ontmoet daar gelijk het gezin dat voor hem gaat zorgen. Hij wordt vrienden met de dochter, Tonia, die rond zijn leeftijd is.

Het tafereel verschuift naar nog een graf, 6 maanden later, waar de jonge Lara en haar moeder, mevrouw Guishar, rouwen om de dood van Lara's vader. Komarovsky, een vriendin van Lara's moeder, koopt een kledingwinkel voor mevrouw Guishar en laat Lara daar werken terwijl ze nog maar een kind is. Jonge Lara, Tonia en Yurii vragen zich af wat de toekomst zal brengen.

Jaren later, in augustus 1914, is Yurii afgestudeerd als arts en verloofd met Tonia. Een tiener Lara is betrokken geraakt bij Pasja, een revolutionair bij de communistische partij, die haar vraagt zijn pistool te verbergen. Ondertussen is Lara, die gedwongen is Komarovsky's minnaar te worden, het zat om door hem te worden bedreigd en besluit hem te doden met dit geweer. Ze verbergt het pistool van Pasha in haar jas en volgt Komarovsky naar de bruiloft van Yurii en Tonia, waar Komarovsky een toast geeft. Lara probeert Komarovksy neer te schieten maar raakt per ongeluk een andere man in de hand.

Yurii raakt geïntrigeerd door Lara en vraagt zich af wat haar relatie met Komarovsky is en waarom ze hem zou neerschieten. Er ontstaat een oorlog in eigen land omtrent de tsaar en Yurii wordt naar het front gestuurd als veldarts. Daar blijkt Lara te werken als verpleegster. Yurii en Lara blijken enige connectie te hebben, praten met elkaar over de poëzie en Yurii biecht op dat zijn beroemdste gedicht op haar is gebaseerd. En zoals een beetje te verwachten, worden ze verliefd op elkaar.

De musical

Het verhaal is eigenlijk wel zoals je zou verwachten; man en vrouw komen elkaar tegen in een oorlogsgebied, hebben elkaar ooit eens gezien, blijken wat geschiedenis met elkaar te delen, dezelfde interesses, worden verliefd maar weten dat er nog een ander op hen wacht. In de musical zie je veel terug over de oorlog omtrent de Tsaar. De musical sluit enorm goed aan bij de musical Anastasia die straks in Nederland gaat spelen omdat Anastasia de dochter was van de Tsaar waar de oorlog om draaide.

Tecklenburg gebruikt vaak hetzelfde soort decor; een stellage van stijgers waar je zowel boven als eronder kunt lopen. Vaak doeken waar iets op wordt afgebeeld en aan de linker kant van het podium vaak een rond decorstuk. Dit keer staat er vierkant decorstuk waarbij de voorzijde voorzien is van doeken met bomen er op afgebeeld. Op het podium ligt een soort van loopplank die later in de voorstelling nog slim wordt ingezet om iets anders uit te beelden. Het is wat summier maar beelden genoeg.

Jan Ammann speelde de rol van Zhivago. Hij heeft al vaker de rol gespeeld en dit merk je. Hij groeit meer en meer in het stuk en je leeft volledig met hem mee. In het begin is hij een knappe, vriendelijke man om te zien, iemand die je graag als vriend of beschermer zou willen hebben. Maar naar mate de voorstelling vordert, takelt hij af. Alles wat hij heeft meegemaakt, alles wat er is gebeurt maken hem een kwetsbare en bedroefde man, moe en uitgeput. Jan Amman heeft een stem waar je U tegen zegt. Een mooie volle en ronde stem die echt past bij deze soort musical.

Milica Jovanovic speelde de rol van Lara. De connectie tussen haar en Zhivago was in het begin wat minder dan in de 2e akte. Het leek echt alsof ze even aan elkaar moesten wennen. Qua zang is Milica echt oorstrelend. Ze heeft een lichte stem en vooral in haar zang zie ik bij haar de overtuiging in spel. In haar spel, valt ze wat tegen.

Spelers die ook opvielen waren Dominik Hees (dubbelrol Pascha en Strelnikov) en Janko ( Nicolai Schwab). Beide zetten hun rol sterk en overtuigend neer. Algemeen een goede cast/sterk ensemble.

Het stuk duurt erg lang. De pauze was pas na 1,5 uur en na de pauze duurde het zeker nog een uur en een kwartier. Sommige delen in de musical mogen wel iets meer tempo hebben of hadden eruit gekund omdat het niet altijd een aanvulling is voor het verhaal.

Veel van de spelers spelen ook in de andere producties in Tecklenburg. Ik weet niet of dit effect heeft maar de voorstelling voelde echt aan als de 1e keer. De overtuiging bij de rollen was niet bij iedereen te voelen, ook qua intentie en emotie niet. Ondanks dat alles mooi gezongen werd, ondanks dat er echt pittige scenes te zien zijn, helaas niet geraakt door alles wat er gebeurt. Misschien heeft dit tijd nodig.

Het is zeker de moeite waard om te gaan kijken. Het blijft een waar spektakel in het mooie openluchttheater en daarnaast; in Duitsland is het publiek ook wat ‘anders’ dan bij ons wat je sowieso al een keer moet ervaren.

Door: Marieke Visser

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Blijf op de hoogte van het musicalnieuws via: Facebook - Instagram - WhatsApp - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: De Efteling Musical
Locatie: Munttheater
Datum: 10-12-2023
Tijd: 16:00 uur
Volledige agenda