Op zondag 2 oktober ging in het Efteling Theater de musical De Gelaarsde Kat in première. De sprookjesmusical met hoofdrollen voor Marcel Visscher, Vajèn van den Bosch, Dick Cohen en Soy Kroon is de opvolger van de musical Pinokkio die dit seizoen door Nederland zal gaan reizen.
Verhaal
In de voorstelling laat De gelaarsde Kat zien hoe hij bij een arme molenaarszoon terecht is gekomen. De twee raken bevriend en de hij belooft de molenaarszoon alles wat hij zich maar kan wensen. Het enige wat de kat daarvoor wil hebben, zijn mooie kleren en leren laarzen. Wat zou De gelaarsde Kat van plan zijn? Zal hij zijn belofte nakomen? Of krijgt dit verhaal een ander staartje?
De Gelaarsde Kat
Marcel Visscher, afgelopen seizoen nog te zien als Gaston in Beauty and the Beast, is helemaal in zijn element als De gelaarsde Kat. Een rol op het lijf geschreven met sterke mimiek. Hij speelt een kat die charmant en grappig is en bovenal erg sierlijk beweegt. Een fysiek zware rol waarbij hij geen seconde stilstaat en regelmatig moet kruipen over het podium.
Dick Cohen neemt maar liefst drie rollen voor zijn rekening, hij is Agatá het kattenvrouwtje, Koning Christiaan van den Eersten - De Tweede en molenaar Toon. Dick heeft vanaf het begin direct al de lachers op zijn hand, hij speelt deze rollen erg natuurlijk, een tikje hysterisch en met sterke accenten en goede grappen.
Vajèn van den Bosch tekent voor de rol van Prinses Tessa, het is voor haar inmiddels de vierde keer dat ze in het Efteling Theater staat. Tessa is leuke, frisse eigenzinnige Prinses die zeker niet vast houd aan tradities in tegenstelling tot haar vader. Haar stem komt erg goed tot zijn recht.
De zoon van de sympathieke molenaar, die onder leiding van De gelaarsde Kat uitgroeide tot de markies van Karabas, wordt uitstekend gespeeld door Soy Kroon. Hij moet voor zijn rol zelfs bijna helemaal uit de kleren op het podium.
Wat erg aanstekelijk is zijn de catchy liedjes die worden gezongen in diverse muziekstijlen, hierbij direct een waarschuwing dat 'Miauw miauw miauw' waarschijnlijk nog dagen in je hoofd zal blijven zitten.
Het decor is erg breed opgezet en wordt goed benut, ook de zaal maakt met enige regelmaat deel uit van het decor met de nodige hilariteit en verrassingen tot gevolg. De kostuums zijn erg mooi. Leuk waren ook de subtiele geluidseffecten die onder andere de personages ondersteunden.
Wat de Efteling erg goed doet is vanaf het moment dat je het theater binnenloopt tot aan vertrek je het gevoel hebt in een sprookje beland te zijn. Van een stelletje kleine katten die zich dansend door de foyer heen bewegen tot aan de kattengeluiden in de zaal voorafgaand aan de voorstelling. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat een bezoek aan het Efteling Theater tot in detail klopt. Mark van Haasteren, die met deze voorstelling zijn regiedebuut maakt, mag trots zijn op hetgeen is neergezet.
Overigens heeft de Efteling ook dit keer weer een hoop gastrollen voor kinderen. Maar liefst elke voorstelling spelen maar liefst 37 kinderen verkleed als katje mee in de musical. De Efteling geeft met deze unieke vorm van theater honderden kinderen de kans om één dag een gastrol te spelen in een musical.
De afgelopen maanden is in Nederland en Vlaanderen gezocht naar ruim 1.500 kinderen die de rollen willen vervullen. Zij kregen vervolgens een professionele musicalworkshop tijdens de zogenaamde Kattenschool in de Efteling om de komende speelperiode goed voorbereid het podium op te kunnen.
Voor ruim een uur vol vrolijkheid en humor zit je bij De gelaarsde Kat dus op de goede plek. Deze familievoorstelling is een echte aanrader. Kortom miauw! miauw! miauw!
Door: Sandra Grutter en Michel Wester