"I have many problems in my life. But my lips don't know that. They always smile." Charlie Chaplin
Vandaag waren wij te gast bij de voorstelling van Chaplin de Musical in het RAI Theater in Amsterdam. Producent Music Hall brengt de voorstelling over de beroemde Engelse acteur, componist en komiek, dit jaar naar Nederland en België.
Het verhaal neemt ons mee naar de jonge jaren van Charlie Chaplin en de start van zijn carrière in het theater. Hij is een gewild mime-acteur, die niets liever wil dan zijn eigen films maken. We worden meegenomen naar de glamour jaren van Charlie's leven, maar we zien ook een andere kant van die roem en wat dat met hem doet.
Zodra de voorstelling begint, zien we waar Charlie Chaplin is opgegroeid en neemt zijn moeder Hannah Chaplin hem mee naar de markt om hem te laten zien dat achter elk masker en vrolijk gezicht een verhaal schuilt. Dit resulteert in een prachtig nummer dat staat als een huis. De toon van de musical is gezet. Zijn eerste doorbraak is als acteur in Vaudeville, daar wordt hij al snel herkend als briljante acteur in de komedie en wordt zelfs overgevlogen naar Amerika. Hier komt hij te werken bij de The Keystone Studios, zijn debuut in de filmindustrie is feit. Tijdens de gehele musical zijn we gegrepen door het verhaal, wat indrukwekkend en meeslepend is.
Nordin de Moor speelt de rol van Charlie Chaplin, de meest begeerde rol van het theaterseizoen. Na vele rollen in kleinere producties is hij klaar voor de grote rollen en dat is te zien en te horen. Hij groeit in zijn rol als Charlie Chaplin en is met zijn prachtige stem en sterke spel een waardige vertolking van het personage. Alles klopt tijdens de voorstelling.
Roel Vanderstukken, die zijn debuut maakt als musicalacteur, neemt de rol van Sidney Chaplin op zich en dat doet hij met verve. De band tussen hem en zijn jongere broer Charlie wordt tijdens het stuk steeds verder uitgediept en zijn solo tijdens de voorstelling is fantastisch.
De rol van Hannah Chaplin, de moeder van Charlie, wordt gespeeld door Marleen van der Loo. De chemie tussen haar en haar zonen, Charlie en Sidney, is duidelijk te zien en de liefde voor hen is voelbaar in de zaal. De scène tussen haar een Charlie, wanneer zij is opgenomen in het ziekenhuis is ontroerend en met haar sterke spel zet zij een overtuigende dementerende moeder neer.
Goele De Raedt speelt de rol van roddeljournaliste Hedda Hopper, welke zij fantastisch vertolkt. Ze speelt de bitch van het stuk en met haar krachtige stem en goede spel is zij een waardige tegenhanger van Charlie.
Jeroen Phaff speelt tijdens de voorstelling diverse rollen, waaronder die van Mack Sennet, de eigenaar van The keystone Studios. Een man met een scherp oog voor komisch talent maar waarbij alles uiteindelijk draait om de winst. De rol wordt vol overgave neergezet.
De muziek en teksten zijn erg mooi, maar het Vlaamse accent maakt dat het soms lastig was om alles goed te verstaan. Echter, dat werd ruimschoots goedgemaakt door het visuele spektakel op het podium. Het decor was groots en het gehele publiek waande zich in het Londen van 1921. De studio was fantastisch in elkaar gezet en de de decorwisselingen waren strak. De projecties van de kranten en de films die werden getoond op het grote doek waren erg indrukwekkend.
De prachtige nummers worden gecomplementeerd door strakke choreografieën. Voornamelijk de scène waarin er een look a like verkiezing werd gehouden, was een feest om naar te kijken en de rekwisieten die werden gebruikt, maakten het plaatje compleet.
In het slot van de voorstelling wordt Charlie Chaplin geroemd om zijn werk en wordt er een prachtig nummer gezongen, wat het publiek roerde tot een lach en een traan. Kippenvel ging er door ons heen en daarmee kwam de voorstelling tot een einde. Met recht een ware ode aan het leven van Charlie Chaplin en een genot om naar te kijken!
Chaplin de Musical is nog te zien tot en met 3 januari in het RAI Theater.
Door: Maaike van Hoesel en Adriënne van Weeghel