Recensie: Beauty and the Beast is groots, indrukwekkend en betoverend

14 december 2015, 21:43 - Redactie
Recensie: Beauty and the Beast is groots, indrukwekkend en betoverend

Afgelopen zondag vond in het Circustheater in Scheveningen de grote galapremière plaats van Disney’s Beauty and the Beast. Aanvankelijk zou de musical een reizende productie gaan worden maar Stage Entertainment besloot toch om de voorstelling als opvolger van Billy Elliot naar het Circustheater te brengen. Beauty and the Beast zou in eerste instantie geen live orkest krijgen maar in plaats daarvan worden begeleid door een orkest op band, dit is later ook gewijzigd (gelukkig! Want een live orkest is zo'n meerwaarde). Al met al in de aanloop naar de première waren er de nodige onzekerheden maar daar was niets van te merken zondagavond.

Het verhaal van Beauty and the Beast is geïnspireerd op de animatiefilm van Disney (van het oorspronkelijke Franse sprookje uit 1756). De knappe Belle komt terecht in het duistere kasteel van een jonge prins die door een vloek is veranderd in een eng en verschrikkelijk beest. Gesteund door het personeel dat door de vloek in huisraad is veranderd, stort Belle zich in een avontuurlijke zoektocht naar de ware liefde. Pas als zij uiteindelijk in de innerlijke schoonheid van het beest leert te geloven kan de betovering verbroken worden.

Het beest wordt gespeeld door Edwin Jonkers, hij was in de afgelopen jaren onder andere te zien in Sister Act, Dreamgirls en Miss Saigon. Edwin speelde een rauwe, agressieve versie van het beest. Zijn krachtige geluid maakte zeker indruk, wat uiteraard voor het beest ten goede kwam. Tegenover het beest stond een schitterende verschijning in de vorm van Belle, gespeeld door Anouk Maas. Belle kwam avontuurlijk, lief en een tikje naïef over, precies zoals je eigenlijk zou verwachten bij Belle. In haar prachtige jurk zorgde ze voor een kippenvel momentje. Het toch best wel behoorlijke lengteverschil tussen Belle en het Beest kwam ook mooi uit met de keuze voor Anouk en Edwin.

beauty_and_the_beast_meisje_beest

De rol van Gaston wordt gespeeld door Freek Bartels en de zin 'Don't fuck with Gaston' uit de voorstelling kwam wellicht nog meer tot zijn recht vanwege de infectie die hij net voor de première opliep. Vrijdagavond werd Freek namelijk getroffen door een infectie aan zijn voet, daardoor moest hij halverwege de try-out stoppen met spelen en de try-out zaterdagavond overslaan. Dankzij een stevige antibioticakuur kon hij zondag gelukkig toch de première spelen.

Gedurende de hele voorstelling was er niets te merken van deze infectie en groeide hij uit tot onze favoriet van de avond. Freek wist op een bijzonder overtuigende manier met zijn krachtige zang en dialogen een erg zelfingenomen, slechte, opdringerige, patserige Gaston neer te zetten, hij voelde zich duidelijk lekker in deze rol. Gaston die er alles voor over heeft om met Belle te trouwen komt in de voorstelling op een nare manier aan zijn einde waarbij Freek zich zonder aarzelen vanuit de hoge toren in het donkere diepe laat vallen. Freek zal waarschijnlijk later deze week weer het podium opgaan.

Onafscheidelijk van Gaston is de wat gekke, energieke en sullige Lefou, met verve gespeeld door Jorge Verkroost die 10 jaar geleden ook dezelfde rol vertolkte. De chemie tussen Gaston en Lefou was er zeker, het samenspel verliep erg natuurlijk en zorgde voor veel grappige momenten. De uitgedeelde klappen door Gaston aan Lefou verliepen qua timing perfect met als hoogtepuntje de tanden die letterlijk uit de mond van Lefou werden geslagen.

beauty_and_the_beast_gaston_belle

Wat ons betreft was het absolute klapstuk van de voorstelling het nummer Kom er in, het nummer van Lumière (kandelaar), gespeeld door Tony Neef wordt rustig ingezet en langzaam opgebouwd tot een grootst einde met vrijwel al het huisraad op het podium en afsluitend met vuurwerk, knallen en goudkleurige slingers door de zaal. Iets waar Tony niets aan kon doen maar wel jammer was , is dat de vlammetjes in de eerste akte nog wel eens dienst weigerde, in de tweede akte was hier niets meer van te merken.

Leuk detail was de poging van Lumière om het beest af te leiden door heel kort 'Heb je even voor mij' van Frans Bauer te zingen. Het beest was alleen niet onder de indruk :-). Telkens wordt Lumière uitgedaagd door mannenverslindster Babette, een rol vertolkt door Loïs van de Ven, ze dartelde sexy en grappig als plumeau het podium over.

beauty_and_the_beast_kom_er_in

Een ander kippenvel moment was er toen de warme Mevrouw Pot (Loeki Knol) het nummer Meisje en het Beest begon te zingen. Ook Jakopje (Roemer Vonk) speelde zijn rol goed en het moment dat hij als jongetje weer het podium op kwam rennen zorgde voor veel 'oooeeehs en Aaaahs' bij het publiek. Saskia Schäfer was een grappige La Commodia en vocaal sterk als operazangeres.

Niet alleen de voltallige cast was erg goed maar ook het decor was bijzonder grootst. Door de draaischijf in het midden kon er efficiënt en bijzonder snel tussen de verschillende decors worden gewisseld. De scenes in het kasteel waren donker met veel rook opgezet terwijl de scenes in het dorp erg licht waren opgezet wat zorgde voor een mooi contrast. Op de kostuums was niets aan te merken, elk castlid zag er magisch uit.

Beauty and the Beast is een grote mooie sprookjesachtige voorstelling waarbij het Circustheater in Scheveningen misschien wel het enige theater is in Nederland waar deze voorstelling het beste tot zijn recht kan komen qua ambiance. Een must see voor elke fan van Disney en musicals, gegarandeerd een indrukwekkende en betoverende avond.

Foto's: Deen van Meer

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda