Recensie: 9 to 5 the Musical; vrouwen aan de top (4 sterren)

21 augustus 2019, 14:49 - Redactie
Recensie: 9 to 5 the Musical; vrouwen aan de top (4 sterren)

9 tot 5: The Musical is een musical uit 2008 gebaseerd op de gelijknamige film uit 1980, met muziek en teksten van Dolly Parton. De musical ging in september 2008 in première in Los Angeles en opende in april 2009 op Broadway. Hij ontving 15 Drama Desk Award- nominaties, de meeste awards door een productie in één jaar, evenals vier Tony Awards nominaties.

De productie speelde kort op Broadway en sloot in september 2009. Een nationale tournee door de Verenigde Staten werd gelanceerd in 2010, gevolgd door een Britse première in 2012. Daarna kwam de productie op West End in februari 2019.

De musical werd in Amerika niet goed ontvangen. Veel recensenten vonden het een ‘lege musical’ waarmee ze vooral doelden op een verhaal die niet veel body heeft of diepgang. Enkelen gaven ook aan dat de productie was volgepropt met liedjes en onhandige slapsticks. De positievere recensies schreven vooral over de drie sterke vrouwen die geprezen werden voor hun feministische wraak.

Verhaal

Terwijl de klokken luiden en het kantoor personeel wakker wordt, bereiden Violet, Doralee en Judy zich voor op het werk. Het personeel begint aan, zoals elke dag, een helse dag onder leiding van Franklin Hart JR. Judy komt voor haar 1e dag werken op het kantoor en ontmoet Violet die hier al jaren in dienst is en vecht voor een promotie.

Judy onthult dat ze geen werkervaring heeft en net haar relatie heeft beëindigd, maar Violet geeft aan dat ze haar graag wil begeleiden en geeft haar een paar tips en aanwijzingen over het overleven op dit kantoor. Franklin Hart Jr., is een dominante en wellustige man, die zijn secretaresse, Doralee, begeert en zich niet schaamt om die gevoelens kenbaar te maken, wat Doralee totaal niet bevalt.

Een nieuwe werkdag. Rond het middaguur spreken Doralee en Judy voor het eerst terwijl Doralee Judy vraagt om met haar te gaan lunchen, maar Judy weigert subtiel en Doralee weet niet waarom. Judy heeft tevens gehoord dat ze een maand geen loon krijgt omdat zij de dag ervoor, een printer kapot heeft gemaakt. Violet wordt weer gepasseerd voor een promotie door Joe (een Man!) die zij persoonlijk heeft getraind.

Na een verhitte confrontatie in het kantoor van Hart komt Doralee te weten over het gerucht van Hart over een vermeende ‘affaire’, wat niet waar is. Alle drie de vrouwen, die nu schijnbaar verenigd zijn in hun minachting voor Hart, gaan naar het dak van het gebouw en steken een joint aan. Plots vervalt elke vrouw in een moorddadige fantasie waarbij Mr. Hart het flink moet afleggen. En dit wordt waarheid.

Musical

De musical vliegt van grap na grap maar heeft zo hier en daar haar serieuze momenten. De liederen volgen snel en zijn soms wat aangepast (minder country) dan het origineel. Dit maakt dat de musical zelf niet ervaren wordt als een country festijn maar echt iets ‘serieus’. Het verhaal is erg dun en voorspelbaar. Het is gewoon zo’n musical waar je onderuitgezakt naar kunt kijken en snel begrijpt.

De rollen worden zeer goed gespeeld en we willen met name noemen Amber Davies als Judy, Natalie McQueen als Doralee, Brian Conley als Frank Hart Jr en Bonnie Langford als Roz. Deze vier hebben naar ons idee de pittigste rollen in het stuk; zowel in spel als zang als dans.

Amber en Natalie hebben beide een stem waar ze mooi mee werken qua volume. Daarnaast heeft Natalie wel iets een country sound wat past bij haar rol, maar niet storend is en goed te verstaan. Als ze uithalen, dan halen ze uit en voel je menig adem stokken. Brian speelt Frank als een nare, geile, vieze, vervelende man waar je echt vanaf het begin een hekel aan hebt maar hij wordt zelf tijdens de voorstelling ontzettend voor gek gezet.

Hij haalt qua humor alles eruit wat er in zit in deze rol en heeft een enorm goede timing. Roz, gespeeld door Bonnie, is een dame die erg verliefd is op Frank en al vrij snel in de voorstelling haar liefde uit door een pittige kant van haarzelf te laten zien. In een charatell en corset swingt ze over het podium. Bonnie is dan ook geen onbekende als het gaat om dansrollen. Ze is een pittige kleine dame die op het moment dat ze op het podium is, ook echt aanwezig is.

Het decor is gemaakt met allerlei computers aan de zijkant waar beelden van Dolly Parton op worden weergegeven en later kleuren die passen bij de sfeer van de scène. Verder is er een beeld van een kantoor van het personeel, het kantoor van Frank Hart Jr, het dak en de slaapkamer van Frank Hart Jr. Het wordt snel gewisseld en vaak via reprises van liedjes.

9 to 5 Is een feelgood musical die zeker wel past bij het Nederlandse publiek. De rechten schijnen zelfs vrij te zijn voor amateur verenigingen en is zover bekend bij ons nog niet uitgevoerd in Nederland dus zeker de moeite waard!

Door: Marieke Visser

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda