Princess van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool wint Zilveren Krekel

2 juli 2018, 10:03 - Redactie
Princess van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool wint Zilveren Krekel

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft bekend gemaakt dat de voorstelling Princess van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool bekroond is met een Zilveren Krekel in de categorie meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie van het seizoen 17/18.

Met het winnen van de Zilveren Krekel is Princess genomineerd voor de Gouden Krekel, de belangrijkste prijs binnen het jeugdtheater. De Gouden Krekel wordt op 16 september aanstaande uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, de ‘Oscaravond’ van het Nederlandse theater.

De VSCD-Jeugdtheaterjury over Princess: “Als de actrice besluit dat zij geen naaktscène wil spelen, wordt alles op scherp gezet. Het levert een subtiel spel op over machtsverhoudingen en rolpatronen binnen, maar ook zeker buiten het theater. Toeschouwers worden direct aangesproken en ontkomen niet aan het innemen van een eigen standpunt. Princess stelt een actueel thema aan de orde en is spannend tot aan het eind.”

Met Princess heeft Sonnevanck dit seizoen twee nominaties voor de Gouden Krekel in de wacht gesleept. In de eerste ronde nominaties in april van dit jaar werd al bekend dat Edward Scharenhand genomineerd is voor deze belangrijke theaterprijs. Het is het tweede jaar op rij dat Sonnevanck met twee voorstellingen is genomineerd voor de Gouden Krekel. In totaal won het Enschedese jeugdtheatergezelschap de afgelopen zes jaar een Gouden Krekel en acht Zilveren Krekels, een unicum binnen het Nederlandse jeugdtheater.

Sinds 2013 maakt Theater Sonnevanck in coproductie met Toneelgroep Oostpool ieder jaar twee voorstellingen voor de middelbare school: een 12+ en een 14+ voorstelling. Deze voorstellingen spelen in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer die langs middelbare scholen en festivals reist. Diverse voorstellingen werden bekroond met prijzen: Bromance won in 2016 de Gouden Krekel en Hard Candy, GTA5, Pretpark en It’s my mouth I can say what I want to wonnen een Zilveren Krekel.

Naast Princess hebben KID van Bog., Het Zuidelijke Toneel en hetpaleis en De onzichtbare man van Theater Artemis in de tweede ronde nominaties een Zilveren Krekel gewonnen in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’. Sarada Sarita Keilman ontving een Zilveren Krekel in de categorie ´meest indrukwekkend podiumprestatie´ voor haar rol als Boze Heks in de voorstelling Grimm van Junior Company/Het National Ballet met ISH Dance Collective, net als het toneelbeeld in De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen van Meneer Monster/CDP Theatre Producers.

Op 25 april dit jaar werden de eerste nominaties bekend gemaakt. Hiermee zijn alle genomineerden voor de Gouden Krekels bekend.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda