Verhaal
Tijl Uilenspiegel is ongetwijfeld de beroemdste deugniet die er in de Lage Landen ooit geleefd heeft. Zijn geestige en vernuftige grappen waren veelal gericht tegen de gevestigde orde en tegen de zelfgenoegzame middenklasse. De échte Tijl Uilenspiegel zou rond 1300 in Duitsland geleefd hebben, hoewel zijn historie pas in de vroege 16e eeuw werd opgeschreven en gepubliceerd.
Deze verhalen vormden een rijke inspiratiebron voor vele artiesten. Richard Strauss componeerde een muziekwerk, Nijinski choreografeerd een ballet en Charles de Coster schreef een verhalenreeks, gebaseerd op dit sympathieke personage. In de Coster's versie wordt Tijl geïntroduceerd als een volksheld uit de 16e eeuw. Aanvankelijk houdt hij zich bezig met het blootleggen van de zwakheden der mensheid maar hij ontwikkelt zich gaandeweg tot voorvechter van de onafhankelijkheid der Lage Landen tegen Philips de Tweede van Spanje.
De drijfveer van Tijl's handelen wordt gevormd door de onrechtmatige vervolging van het Vlaamse Volk door de katholieke kerk. Als ook Tijl's vader wordt omgebracht, zweert hij wraak en sluit hij zich aan bij Willem van Oranje en de geuzen. Hij wordt echter hevig teleurgesteld wanneer zij Vlaanderen aan haar lot over blijken te laten. Samen met zijn geliefde Nele en zijn trouwe vriend Lamme Goedzak groeien ze uit tot een legendarisch trio. Tijl als de ziel, Nele als het hart en Lamme als de maag van Vlaanderen worden onsterfelijk.
En dus zullen wij nooit precies weten waar en wanneer Tijl zijn laatste lied zal zingen?