Musical-revue Buziau in oktober in de Rijswijkse Schouwburg

21 september 2016, 15:44 - Redactie
Musical-revue Buziau in oktober in de Rijswijkse Schouwburg

Ter gelegenheid van de viering van 50 jaar podiumkunst Rijswijk speelt in oktober, in Rijswijk, de musical-revue Buziau. Een revue vol variété, humor en show. Met 125 medewerkers wordt er voor het eerst op zo’n grote schaal samengewerkt tussen professionals én talenten van diverse Rijswijkse culturele verenigingen. In deze voorstelling staat het leven van de Rijswijkse komiek Johan Buziau centraal.

De voorstelling Buziau is een ode aan Johan Buziau. Een groot theaterartiest die leefde van 1877 tot 1958. De laatste 40 jaar woonde hij in Rijswijk, destijds een broedplaats voor revue en variété. In flashbacks zien we het leven van Buziau.

Van kleine jongen die al vroeg wist dat theater zijn passie was tot aan de Tweede Wereldoorlog waarin hij een traumatische ervaring had. Tussen de flashbacks door is er veel aandacht voor zang, dans, acrobatiek, show- en variétéacts die zijn leven illustreren. Het geheel wordt begeleid door een twintigkoppige bigband, het Rijswijkse Theaterorkest, onder leiding van Koos Mark.

Multitalent Olaf Malmberg, eerder actief bij het variétégezelschap de Ashton Brothers, kruipt in de huid van Buziau. De rol van verteller wordt gespeeld door Max Douw, kleinkunstenaar en vertolker van onder andere Alfred Jodokus Kwak. De (jonge) talenten zijn afkomstig van het Rijswijks Jeugdtheater, Balletstudio Karin den Os, Trias en VDO Turnlust. De Rijswijkse zangeressen Lena Stallinga en Marij Reijnen vertolken belangrijke bijrollen. De regie is in handen van niemand minder dan Karel de Rooij (Mini & Maxi) en Fred Florusse (oprichter Don Quishocking).

Johan Buziau was de eerste decennia van de vorige eeuw een Europees vermaarde clown, met grote successen in binnen- en buitenland. Hij was eigenlijk de Nederlandse Charlie Chaplin in zijn tijd. Hij behoorde niet tot de clowns die we in circussen aantreffen, maar Buziau was een revueclown. Een bijzondere komiek die de ster en grote trekpleister was in beroemde revues van Henri ter Hall en Louis Bouwmeester uit die tijd.

Johan Buziau is in de vergetelheid geraakt, maar stond aan de wieg van de grote theateront-wikkelingen begin 1900. Ruim 40 jaar lang was hij van grote waarde voor de revue en het variété in Nederland. Genres die later weer aan de wieg stonden van de musicals. Johan Buziau was de grote inspirator voor Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld. Toon imiteerde Buziau veelvuldig in de eerste jaren van zijn carrière.

De première van Buziau is op 19 oktober in De Rijswijkse Schouwburg.

Volg Musicalweb
Blijf altijd op de hoogte van het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - TikTok - Twitter

keyboard_arrow_downEerstvolgende première

Voorstelling: Wuthering Heights
Locatie: DeLaMar
Datum: 11-06-2023
Tijd: 14:00 uur
keyboard_arrow_rightVolledige agenda