Music Hall Classics brengt Verdi’s Nabucco in Vorst Nationaal

19 juni 2018, 16:39 - Redactie
Music Hall Classics brengt Verdi’s Nabucco in Vorst Nationaal

Op vrijdag 21 december brengt Music Hall Classics in Vorst Nationaal Verdi’s meest opgevoerde opera Nabucco op de planken. Nabucco is een aangrijpende opera en vertelt over de spannende confrontatie tussen dictatuur, zelfverheerlijking en machtswellust. Deze nieuwe arenaversie is opgevat als een eerbetoon aan de stille film.

Eén van de allergrootste operacomponisten ooit, Giuseppe Verdi (1813-1901), zocht en vond vaak zijn inspiratie in de Bijbelse geschiedenis. Dit was ook het geval voor Nabucco. Na het overlijden van zijn twee kinderen en zijn vrouw had de jonge Verdi gezworen nooit meer muziek te schrijven. Midden 1841 kwam hier echter verandering in. Verdi kreeg het libretto van Temistocle Solera, gebaseerd op het toneelstuk Nabucodonosor van Auguste Anicet-Bourgeois en Francis Cornu, in handen en componeerde er Nabucco op. De eerste opvoering vond plaats op 9 maart 1842 en werd voor de jonge componist zijn eerste grote succes en betekende, naar eigen zeggen, het echte begin van zijn carrière. Het hoogtepunt en tevens meest bekende stuk van Nabucco, is Va, pensiero, waarin het slavenkoor z’n vaderland bezingt.

Nabucco vindt z’n oorsprong in verhalen over Nebukadnezar II, koning van het Babylonische Rijk, die in de Hebreeuwse Bijbel voorkomen en vertelt over de spannende confrontatie tussen dictatuur, zelfverheerlijking en machtswellust. Het is een verhaal over de nationaliteit van volkeren en de vermeende religieuze grondslagen ervan.

In deze arenaversie zijn we op een filmset getuige van de verfilming van een opera. Een plek waar de dunne grens tussen het echte leven en de opera/film vaak overschreden wordt. Het wordt steeds meer duidelijk dat de “gespeelde” passie van de protagonisten en hun interne strijd blijven doorgaan... zelfs wanneer de camera’s niet draaien.

Te zien op vrijdag 21 december in concertzaal Vorst Nationaal in Vorst.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda