Minister Van Engelshoven in gesprek met theaterproducenten

8 december 2021, 15:38 - Redactie
Minister Van Engelshoven in gesprek met theaterproducenten

Vanmiddag heeft in Utrecht een gesprek plaatsgevonden tussen vier vrije theaterproducenten en minister Van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op het kantoor van De Graaf & Cornelissen Entertainment kwamen diverse onderwerpen aan de orde. Zowel wat er, in de theaterwereld, op de korte en lange termijn moet gebeuren.

Na aankondiging van de avondlockdown wilde minister Van Engelshoven graag een bezoek brengen aan de Vereniging voor Vrije Theaterproducenten, de VVTP. Aanwezig waren Rick Engelkes van REP Entertainment, Majlis Korthals van Korthals Stuurman Theaterbureau, jeugdtheaterproducent Michael van Hoorne, Van Hoorne Entertainment en Ruud de Graaf van de Graaf & Cornelissen Entertainment.

In de grote studio, die in gewone tijden gebruikt wordt voor de vele repetities, sprak het gezelschap wat de avondlockdown voor de theater- en cultuurwereld betekent. "Ieder van ons heeft goed duidelijk kunnen maken welke grote gevolgen zo’n beslissing heeft," laat Ruud de Graaf weten. "Het heeft niet alleen invloed op de mensen op het podium, maar ook op de bedrijfsvoering, de vele zzp’ers en de toeleveranciers. Dat zijn de problemen op korte termijn. Maar we hebben ook gesproken over welke grote gevolgen het heeft op de middellange en lange termijn. Het opstarten van een productie, er zijn er heel wat net in première gegaan, gaat niet vanzelf en de kaartverkoop die stilligt omdat mensen onzeker zijn of een voorstelling wel of niet doorgaat. We hebben de minister ook duidelijk gemaakt wat het op de lange termijn betekent. We zijn allemaal al bezig met nieuwe producties voor het volgend theaterseizoen. Hoe gaat het met die ontwikkeling en niet te vergeten alle financiele risico’s die daarbij komen kijken." Ook de steunpakketten kwamen aan de orde. "Steunpakketten zijn noodzakelijk voor producenten en zzp’ers,’ laat Rick Engelkes weten. ‘Ons verzoek is of ze dat bij haar opvolger in het nieuwe kabinet wil voorleggen."

Volgens alle aanwezigen is het een constructief gesprek geweest. "We hebben alles kunnen zeggen wat ons al maanden op het hart ligt," laat voorzitter Boris van der Ham weten. "Het gevoel is dat er zeker begrip is voor onze situatie. We hopen nu dat minister van Engelshoven in Den Haag gehoor vindt voor onze pijn- en speerpunten."

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda