Kort interview met Piek van der Kaaden, Constanze in Mozart

9 december 2017, 08:22 - Redactie

Op zondag 10 december zal in Stadsschouwburg Antwerpen de musical Mozart in première gaan. In de musical speelt Piek van der Kaaden de vrouwelijke hoofdrol Constanze. Als aanvulling op de column die Piek recent voor Musicalweb.nl schreef hadden wij een kort interview met haar. De column kun je hier teruglezen.

Welke musical is de eerste die je gezien hebt en die je bijgebleven is? En waarom?

Mijn eerste musical die ik zag was Fame. Maar kort daarop zag ik Aida. Hierdoor werd ik werkelijk verliefd op het theater. Het eindbeeld van het graf waar Aida en de Prins eindigen en steeds kleiner worden was visueel zo mooi. Dit in combinatie met de magische muziek van Tim Rice en Elton John maakte dat deze voorstelling nog steeds mijn lievelings is.

Hoe zou je het vinden moest je deze rol in het echte leven zijn?

Als ik Constanze zou zijn in het echte leven zou ik, denk ik, een heel turbulent, interessant, liefdevol bestaan leiden. Helaas staat daar tegenover ook een hoop eenzaamheid. Constanze kwam als vrouw van Mozart waarschijnlijk vaak op de 2e plaats. Zijn muziek was het aller belangrijkste en Wolfgang was ook veel van huis.

Hoe zou je het vinden als Mozart naar Broadway of West End zou gaan en jij word gecast?

Als ik gecast zou worden voor Mozart op Broadway of West End zou ik dit uiteraard helemaal te gek vinden! Een wens zou in vervulling gaan. Al moet ik toegeven dat het spelen van de rol nu al een enorm cadeau is.

Hoe heb je je voorbereid op je rol? en hoe heb je de rol eigen gemaakt?

Al een half jaar ben ik bezig met Mozart de Musical en de rol van Constanze. Ik heb mezelf voorbereid door boeken en biografieën te lezen, films te kijken en de muziek te bestuderen. Tijdens de repetities in Wenen heb ik geprobeerd zo veel mogelijk cultuur op te snuiven. Ik hoop de rol eigen te hebben gemaakt door er een beetje van Piek doorheen te mixen. Gelukkig ligt het personage van Constanze op sommige vlakken vrij dicht bij mijn eigen karakteristieke eigenschappen. Ze is brutaal, eerlijk, vol van levenslust, zorgzaam en speels.

Welke scene is het meest bijzonder om te spelen?

De scene waarin het bergafwaarts en helemaal niet goed gaat met Wolfgang en ik hem ijlend aantref is mij dierbaar geworden en komt flink binnen. Hij kalmeert zodra zij hem, al wiegend, tot rust weet te brengen, bijna kinderlijk. Hierin wordt weergegeven wat voor rots Constanze voor hem was in die periode.

Hoe is het samenspel met Ruben, waarin vullen jullie elkaar aan?

Samen met Ruben spelen is een feest. Hij is ongelofelijk getalenteerd. Wij vullen elkaar denk ik aan omdat we beide ook de luchtige, humoristische, speelze en lichte energie opzoeken. Het leven van Mozart en Constanze bevatte genoeg drama. We sterken dit beide uit door juist ook de tegenkleur van lol te spelen. Vocaal passen onze stemmen denk ik ook erg goed bij elkaar.

Wat in de musical zorgde ervoor dat je deze rol graag wilde spelen?

Deze rol wilde ik graag spelen vanwege de geweldige muziek van Sylvester Levay en Michael Kunze. Stem technisch valt deze voorstelling heel erg in mijn straatje. Daarbij is de rol van Constanze een prachtige combinatie van stoerheid en kwetsbaarheid. Dat is een mooie uitdaging.

Wat heb jij met Mozart?

Ik heb sowieso veel met geschiedenis. Op school was dit vroeger al mijn lievelingsvak. Uiteraard wist ik wie Mozart was als componist. Maar de details van zijn levensverhaal op het gebied van familie, relatie en roem zijn me enorm gaan interesseren.

Heb je de film Amadeus ook bekeken?

De film Amadeus heb ik (gezellig met mijn Oma) gekeken toen ik eenmaal wist dat ik de rol had. Ik heb me er niet teveel aan vastgeklampt, de voorstelling is geen bewerking op de film. Daarbij wilde ik zoveel mogelijk zelf de rol invullen. Maar wat een dijk van een film!

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda