Helmert Woudenberg in cast immersieve theatervoorstelling Op klompen door de dessa

30 augustus 2021, 20:06 - Redactie
Helmert Woudenberg in cast immersieve theatervoorstelling Op klompen door de dessa

De cast van de immersieve theatervoorstelling Op klompen door de dessa is bekend. Acteur Helmert Woudenberg neemt naast Folmer Overdiep de hoofdrol van oud-Indiëganger op zich. In de voorstelling Op klompen door de dessa wordt het verhaal verteld van een Nederlandse dienstplichtige soldaat die in Nederlands-Indië werd ingezet om het gezag over de voormalige kolonie te herstellen.

Acteur en theatermaker Helmert Woudenberg (76) is in juli nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdienste als theatermaker. Woudenberg is medeoprichter van Het Werkteater, speelde onder meer bij Orkater, mugmetdegoudentand en Carver en maakte diverse solovoorstellingen. Hij is daarnaast actief als toneelschrijver en docent. Deze zomer is hij te zien in de reprisetournee van Mansholt (2014) van Toneelgroep Jan Vos.

De rol van oud-Indiëganger deelt hij met acteur Folmer Overdiep. Hij doorliep de Toneelacademie Maastricht en speelde in voorstellingen van Toneelgroep Oostpool, Het Nationale Toneel, Bos Theaterproducties en Het Laagland. Dit najaar is hij ook te zien in de voorstelling Hallo Bandoeng.

De voorstelling Op klompen door de dessa vindt plaats in een immersieve setting. Geen theaterstoel waar men in zit, maar de bezoeker loopt rond in een speciaal nagebouwde boerderij. Men ervaart in een driedimensionaal 360 graden decor het verhaal over het onthutsende leven in de tropen. Tijdens de voorstelling, geïnspireerd op het gelijknamige boek van Hylke Speerstra, wordt het publiek ondergedompeld in het verhaal van de veteraan.

Te zien is het verhaal van één van de 200.000 Nederlandse militairen, die net na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands-Indië werd ingezet in een oorlog die nog eens vier jaar duurde. De verschrikkingen en de ontberingen die hij daar meemaakte, was bij thuiskomt voor velen moeilijk te geloven. "Ik vind het bijzonder om bij deze productie betrokken te zijn," vertelt Helmert Woudenberg. "Ik heb nog nooit een oud Indië-veteraan gespeeld, maar daarnaast spreekt ook immersief theater – deze nieuwe vertelvorm – mij erg aan. Het is een nieuwe manier om een verhaal te vertellen."

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Soldaat van Oranje
Datum: 08-09-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda