Geen subsidie meer voor Orkater, Theater Terra en het Zonnehuis

2 augustus 2016, 19:06 - Redactie
Geen subsidie meer voor Orkater, Theater Terra en het Zonnehuis

Het Fonds Podiumkunsten heeft vandaag de verdeling van bijna 27 miljoen euro aan subsidie aangekondigd. In totaal verliezen 23 23 organisaties verliezen hun subsidie, 28 organisaties krijgen voor het eerst geld. Tussen de verliezers onder andere Orkater, Theater Terra en het theater het Zonnehuis.

Muziektheatergezelschap Orkater verliest in totaal een subsidie van 1 miljoen euro. Orkater schrijft "met verbijstering" kennis te hebben genomen van het besluit. "Temeer daar Orkater - net als vier jaar geleden - positief is beoordeeld door het Fonds, en er in de afgelopen kunstenplan-periode steeds positieve gesprekken zijn gevoerd."

Theater Terra, bekend van diverse kindervoorstellingen, verliest ook het gehele subsidiebedrag. Het theater kreeg 469.300 euro en aangevraagd was nu een bedrag van 625.000 euro. Dit seizoen zijn er drie voorstellingen te zien van Theater Terra, De Kabouter, Dummie de Mummie en De Vliegende Hollander. Als laatste verliest theater het Zonnehuis de volledige subsidie, aangevraagd was een bedrag van 200.000 euro.

Iedere vier jaar besluit het Fonds Podiumkunsten hoeveel subsidie een gezelschap jaarlijks krijgt. Er is nu een besluit genomen over de periode 2017-2020. Het budget van het Fonds Podiumkunsten is met 30 procent verlaagd ten opzichte van de periode voor de bezuinigingen. Er werden ruim twee keer zo veel aanvragen gedaan voor de periode 2017-2020 als er subsidies zijn toegekend. Vooral bij de festivals waren veel meer aanvragen dan er geld was. Maar 12 van de 54 festivals krijgen subsidie.

"Er moesten opnieuw buitengewoon scherpe en moeilijke keuzen worden gemaakt. We maken niet de top 84 van beste gezelschappen, maar kijken naar de aanvragen. Recensenten zullen misschien met een andere verdeling komen. Gezelschappen proberen zo goed mogelijk hun hoofd boven water te houden." aldus Henriëtte Post, directeur van het Fonds Podiumkunsten. Het volledige overzicht vind je hier.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda