Eerste Nationale Jongerenherdenking in het Nieuwe Luxor Theater

20 april 2017, 12:13 - Redactie
Eerste Nationale Jongerenherdenking in het Nieuwe Luxor Theater

Op 4 mei vindt in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam de eerste Nationale Jongerenherdenking plaats als verrijking van de vele herdenkingen die op 4 mei in het hele land plaatsvinden.

Met dit initiatief van het Hofpleintheater en Luxor Theater wordt een nieuwe vorm van herdenken voor jongeren in het leven geroepen. Een eigen herdenking, om sámen met jongeren, nieuwe betekenis te geven aan het thema: stilstaan bij de oorlogsslachtoffers van alle tijden, in een vorm die aansluit bij jongere generaties.

Een redactie met jongeren ontwikkelt en voert het speciale herdenkingsprogramma uit. Met onder andere The Smartphone Orchestra die met een interactieve compositie de plek in van het traditionele Taptoe-signaal vult, spoken word van Akwasi en om 21.00 uur de voorstelling De loop der dingen waarin 40 jonge spelers op aangrijpende wijze de verbinding met de huidige situatie in de wereld leggen.

Lichtjesmonument

Voorafgaand aan de herdenking worden jongeren, spelers en passanten uitgenodigd om op een centrale (nog geheime) en toonaangevende locatie in Rotterdam gekleurde kaarsen aan te steken die gezamenlijk een groot lichtmonument vormen. Dit kunstwerk, ontwikkeld door Mothership, is een stil symbool waaruit hoop voor de toekomst spreekt.

De afbeelding is dit jaar ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit, die ook verantwoordelijk is voor het campagnebeeld van de herdenking. Het kunstwerk zal met ruim 10.000 kaarsjes een oppervlakte van bijna 200 m2 beslaan.

Verbinding

Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Luxor en Hofpleintheater vonden elkaar direct in dit uitgangspunt toen ze het plan vatten voor De Nationale Jongerenherdenking. Beide Rotterdamse culturele huizen richten zich in hun dagelijkse activiteiten erop om zoveel mogelijk mensen te laten ‘instappen’ in de wereld van theater. De plannen voor de Nationale Jongerenherdenking werden onmiddellijk breed omarmd, onder andere door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Theater Na de Dam en Mothership.

Programma

De opbrengst van deze herdenking gaat volledig naar War Child. Met een donatie van € 5 kan iedereen het gehele programma en de voorstelling bijwonen én “samen de oorlog uit een kind halen” ondersteunen.

  • 18.30 uur Aanvang herdenkingsprogramma
  • 19.30 uur Aanvang podiumprogramma
  • 20.00 uur 2 minuten stilte
  • 20.02 uur Vervolg herdenkingsprogramma
  • 21.00 uur Aanvang De loop der dingen i.h.k.v. Theater Na de Dam
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Ver van je bed
Datum: 23-03-2024
Tijd: 20:15 uur
Volledige agenda