Dwaling, een nieuwe musical over de Hilversumse showbizzmoord

15 juni 2016, 09:12 - Redactie
Dwaling, een nieuwe musical over de Hilversumse showbizzmoord

Janke Dekker Producties presenteert in het seizoen 2017 / 2018, de voorstelling Dwaling, gebaseerd op het leven van Martien Hunnik, die jarenlang onterecht werd gezien als de dader in de Hilversumse showbizzmoord.

De voorstelling laat stap voor stap zien hoe deze gerechtelijke dwaling is ontstaan. En hoe de ‘schelm’ Martien Hunnik langzaam transformeert tot de gekooide Martien H. Het script voor deze muziektheater-voorstelling wordt geschreven door Marc Veerkamp en de regie is in handen van Gijs de Lange.

Dwaling is een musical waarin je wordt meegesleurd in de onbekende wereld van de justitiële willekeur. Amerikaanse praktijken in het Nederlandse rechtssysteem. Harde verhoren en bedreigingen. Maar is het bij een zaak die zo in de publieke belangstelling staat uiteindelijk toch belangrijker om een dader te hebben, dan om recht te zoeken?

In 1981 wordt de bekende platenproducer Bart van der Laar vermoord in zijn Hilversumse villa. Van der Laar is de producer van succesvolle artiesten als LUV, Babe, Lenny Kuhr en Benny Neyman. Zijn moord veroorzaakt een shock in de showbizzwereld en gaat de geschiedenis in als de Showbizzmoord.

Na een lang en kostbaar onderzoek onder grote belangstelling van pers en publiek arresteert de politie Martien Hunnik, die van der Laar kende uit de Amsterdamse gay-scene. Na urenlange verhoren legt hij een bekentenis af die hij later weer in trekt. De rechters besluiten om hem te veroordelen ondanks gebrek aan harde bewijzen. “Soms komt het heel goed uit om een dwaas te geloven”.

In de gevangenis is muziek de trouwste vriend van Hunnik. Elke dag hoopt hij op het verlossende woord. Hij is onschuldig en jarenlang vertrouwt hij er op dat de bewijzen hiervoor boven komen drijven. In de TBR-kliniek geeft hij een optreden voor zijn medegevangenen waarin hij zijn onschuld probeert te bepleiten

Martien Hunnik heeft zijn straf uiteindelijk helemaal uitgezeten. Na zijn vrijlating heeft hij jaren gestreden voor zijn rechtsherstel. Gisteren werd hij alsnog vrijgesproken. Hier heeft hij 35 jaar op moeten wachten. De echte daders zijn in beeld maar kunnen niet meer worden vervolgd omdat het misdrijf inmiddels verjaard is. De showbizzmoord is de oudste justitiële dwaling in Nederland.

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Soldaat van Oranje
Datum: 08-09-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda