Dragan Bakema treedt op voor de koning met Het Pauperparadijs

27 maart 2018, 16:09 - Redactie
Dragan Bakema treedt op voor de koning met Het Pauperparadijs
Foto: Reyer Boxem

Zijne Majesteit de Koning is vrijdagochtend 20 april aanwezig bij de viering van tweehonderd jaar Maatschappij van Weldadigheid in de kolonie Frederiksoord in Drenthe. Generaal Johannes van den Bosch richtte in 1818 de Maatschappij op om de immense armoede in Nederland aan te pakken.

In de voorstelling Het Pauperparadijs speelt acteur Dragan Bakema al twee seizoenen lang de rol van Johannes van den Bosch. Het theaterstuk van Tom de Ket naar de bestseller van Suzanna Jansen laat zien hoe de idealen van de bevlogen generaal uitpakten voor zo’n 100.000 paupers. Bakema mag bij de viering met de andere acteurs van het Pauperparadijs een speciaal optreden verzorgen.

Hoofdrolspeler Dragan Bakema: “Johannes van de Bosch zit inmiddels in mijn bloed. Wat een eer om de rol van deze gepassioneerde en gedreven idealist, op deze dag en deze plek, te mogen vertolken. Een kroon op Het Pauperparadijs.”

Na de oorlogen van Napoleon, in 1818, richtte Johannes van den Bosch in zijn strijd tegen de armoede, de eerste proefkolonie op in Drenthe: Frederiksoord. De kolonie bood mensen die niets meer hadden, huisvestiging, werk en scholing. Met de invoering van de leerplicht en een ziekenfonds, legde Van den Bosch daarnaast ook de basis voor de huidige verzorgingsstaat. Alhoewel de koloniën niet hebben geleid tot dat wat Van den Bosch voor ogen had, bestaat de Stichting Maatschappij van Weldadigheid, nu, 200 jaar later nog steeds. Deze heeft tot doel het erf- en gedachtengoed van Van den Bosch te behouden en te ontwikkelen voor volgende generaties. Dit doet zij onder andere door het bieden van ruimte voor sociaal en duurzaam ondernemerschap.

De theatervoorstelling Het Pauperparadijs volgt, net als het boek, de geschiedenis van twee paupers die in een kolonie van Johannes van den Bosch terecht komen. Teunis, een jonge Amsterdamse wees gespeeld door Steyn de Leeuwe, wordt gedeporteerd naar Drenthe. Daar wordt hij verliefd op bewakersdochter Cato (Margreet Boersbroek). Hun verboden liefde ontmoet veel tegenwerking en uiteindelijk proberen ze de kolonie te ontvluchten.

Het Pauperparadijs is, na twee zomers op locatie in Drenthe, nu van 4 tot en met 29 juli te zien in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Regisseur Tom de Ket zal het stuk voor de speelperiode in Carré enigszins bewerken. In het script zal meer aandacht komen voor de Amsterdamse verhaallijn en het decor wordt aangepast aan de unieke mogelijkheden van Carré.

Première
18 juni 2016
Dernière
17 augustus 2024
Producent
Out of Office Productions
Meer over Het PauperparadijsAnder nieuws over Het Pauperparadijs
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda