Disney beschuldigd van misbruik uitdrukking Hakuna matata

23 december 2018, 20:24 - Redactie
Disney beschuldigd van misbruik uitdrukking Hakuna matata

Meer dan 52.000 mensen hebben inmiddels een internationale petitie ondertekend waarin Disney wordt beschuldigd van het onterecht claimen van de woorden Hakuna matata. De uitdrukking die vooral bekend is geworden door The Lion King - betekent in de Afrikaanse taal Swahili geen zorgen.

Disney verbiedt al sinds 2003 dat de slogan in Amerika door anderen wordt geprint op kleding of schoenen. De petitie tegen de woorden die Disney 15 jaar geleden officieel als handelsmerk liet registreren, is waarschijnlijk begonnen omdat het bedrijf volgend jaar een live action remake van de oorspronkelijke film uit 1994 uitbrengt.

Als de film eenmaal uit is wordt een opleving van de populaire uitdrukking Hakuna matata verwacht. Bedrijven in Afrika mogen, zo blijkt nu, geen kleding met daarop de twee beroemde woorden in de Verenigde Staten op de markt brengen. Firma's in Amerika mogen dat wel, mits ze toestemming van Disney krijgen.

Disney wordt nu beschuldigd van kolonialisme en diefstal van de Afrikaanse uitdrukking. In de petitie wordt gesteld dat het bedrijf zich nooit woorden kan toe-eigenen die in een groot deel van Oost-Afrika bijna dagelijks worden gesproken.

Volgens Afrikaan Shelton Mpala, opsteller van de petitie, maakt Disney zich met het beschermen van de woorden in de Verenigde Staten schuldig aan ‘onrechtmatig in bezit nemen van iets wat het bedrijf niet heeft bedacht’. Zijn standpunt wordt gevolgd door onder anderen de Keniaanse professor Kimani Njogu die al jaren strijdt voor de culturele en taalkundige rechten in zijn land.

De uitdrukking is populair in heel Oost-Afrika waar artikelen met daarop de woorden met name aan toeristen worden verkocht. Njogu vindt het belachelijk dat Keniaanse bedrijven hun Hakuna matata-spullen niet in Amerika mogen verkopen. Hij heeft Afrikaanse regeringen inmiddels opgeroepen Disney ter verantwoording op het matje te roepen. "Onze inheemse slagzinnen moeten worden beschermd. Het kan niet zo zijn dat een Amerikaans bedrijf geld verdient met wat van ons is en blijft."

Njogu wil dat Afrikaanse landen op korte termijn hun populaire uitdrukkingen laten registreren. "Anders gaat het de volgende keer weer mis.”

Bron: AD

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: De Grote Slijmmusical
Datum: 13-10-2024
Tijd: 14:30 uur
Volledige agenda