Dear Evan Hansen: leugens, liefde en een lawine aan emoties #lifeonbroadway

19 november 2018, 09:14 - Redactie
Dear Evan Hansen: leugens, liefde en een lawine aan emoties #lifeonbroadway

Een eenzame jongen, een verkeerd begrepen brief en een uit de hand gelopen leugen. Dit zijn de drie belangrijkste ingrediënten voor Dear Evan Hansen. In 2017 sleept het de meeste en de belangrijkste Tony Awards binnen. Sindsdien is het een razend succes.

De cast (die ondertussen nog maar twee van zijn originele acteurs heeft (Michael Park en Jennifer Laura Thompson; Connors ouders) ) speelt iedere avond voor een uitverkochte zaal. Deze is gevuld met jonge mensen die zijn weggestopt op de laatste rijen (waar je nog steeds 200 dollar voor moet betalen) en mensen die dik 500 dollar neertikken voor de beste plekjes.

Maar wat is het geheim van deze show? Waarom staat het in de top 5 best verdienende shows van dit jaar? En waarom is het de meest besproken show op het internet? Een woord: Herkenbaarheid.

Dear Evan Hansen gaat over de kracht van social media en het ‘’erbij willen horen.’’ Dingen die in de huidige maatschappij grote rollen spelen. De musical raakt. Iedereen voelt zich eens alleen of onbegrepen. Iedereen snakt naar erkenning.

Iedereen wil ‘’gevonden worden.’’ Vooral jonge mensen herkennen zichzelf in Evan, of een van de andere personages. In de show komen veel thema’s naar voren. Zeer controversiële thema’s. Eenzaamheid, drugs, zelfmoord, depressie, social media en haar gevaren; het wordt allemaal behandeld.

De titelrol wordt gespeeld door Taylor Trensch, hij speelt de 17 jarige Evan Hansen: een jongen met ernstige sociale angsten. Zijn therapeut raadt hem aan brieven naar zichzelf te schrijven. Iedere brief beginnend met: ‘’Dear Evan Hansen, today is going to be a good day and here’s why:.’’ Een van deze brieven belandt in het jack van buitenstaander en pestkop Connor Murphy (Alex Boniello). Dit cruciale moment zet een enorme leugen in gang.

De hele voorstelling kijk je met stress toe hoe Evan zich alleen maar meer en meer in de nesten werkt. Je voelt zoveel plaatsvervangende schaamte, dat het lastig is stil te zitten in je stoel. De zaal houdt met zijn allen haar adem in, deelt de zakdoekjes rond en giert om alle grappen. Het script is erg goed en het acteerwerk is werkelijk fantastisch.

De muziek is poppy en toegankelijk. Als de volledige soundtrack op de radio afgespeeld zou worden, zou niemand vreemd opkijken. Dat brengt dan ook wel met zich mee dat de muziek een beetje saai is. Natuurlijk is er de ballad, het rock nummer, het liefdesduet… Maar uiteindelijk lijkt alles op elkaar. De band is klein en klinkt erg elektronisch. Het kan aan mijn plaatsen liggen, maar op de eerste rij klinkt helaas geen mooie sound (Behoorlijk ironisch voor een theater dat The Music Box heet).

Mocht je op zoek zijn naar een avond vol met briljante teksten en fantastische orkestraties, dan is het misschien slimmer om deze show aan je laten voorbij gaan. Mocht je echter op zoek zijn naar een originele musical, een gave set, complexe en hartbrekende relaties en een enorme emotionele klap in je gezicht, loop dan vooral niet voorbij. Ga Dear Evan Hansen zien. In New York of in London, waar de show vanaf 2019 in premiere gaat.

Louka Hakvoort is 20 jaar en woont een jaar als Au Pair in Amerika. Eind januari gaat ze (helaas) weer terug naar Nederland. Ze woont op een uur afstand van New York City en woont vrijwel iedere zondag een musical/theaterstuk bij. Haar lievelings musicals zijn Les Miserables, the Book of Mormon, Heathers en Soldaat van Oranje. Speciaal voor Musicalweb.nl schrijft ze over haar ervaringen in de reeks #lifeonbroadway.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda