Daniël van Klaveren per 2022 nieuwe artistiek directeur Theater Sonnevanck

2 mei 2019, 16:49 - Redactie
Daniël van Klaveren per 2022 nieuwe artistiek directeur Theater Sonnevanck
Foto: Agnes Booijink

Per januari 2022 wordt Daniël van Klaveren artistiek directeur van Theater Sonnevanck in Enschede. Van Klaveren volgt Flora Verbrugge op, die Sonnevanck in 1990 oprichtte en het gezelschap sindsdien als artistiek directeur leidt. Om de artistieke koers van Sonnevanck gezamenlijk vorm te geven, zal Van Klaveren dit najaar meeschrijven aan het nieuwe beleidsplan voor de periode 2021-2024, dat in januari 2020 gereed moet zijn. In 2022 geeft Flora Verbrugge het stokje over aan Daniël van Klaveren.

In 2005 studeerde Daniël van Klaveren (1983) af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In de 15 jaar die volgden heeft hij zich ontwikkeld tot regisseur, acteur en schrijver van jeugdtheater, waarbij hij zich specialiseerde in opera en muziektheater. Van 2008 tot en met 2012 zat hij in het ensemble van de Toneelmakerij en maakte deel uit van de artistieke raad. Als freelancer werkt hij sinds 2013 voor uiteenlopende jeugdtheatergroepen, theateropleidingen en operagezelschappen en geeft daarnaast les op de Dutch National Opera Academy. Afgelopen herfst schreef en regisseerde hij bij Sonnevanck Orfeo (coproductie met de Nederlandse Reisopera), een bewerking van Monteverdi’s L’Orfeo, voor kinderen vanaf 8 jaar.

Daniël van Klaveren: “Theater Sonnevanck heeft DNA waarin ik me herken: muzikaal theater met een maatschappelijk belang. Theater dat kinderen en jongeren in al hun eigenheid serieus neemt en complexiteit niet schuwt. Artistiek directeur worden van Theater Sonnevanck is voor mij om meerdere redenen een droombaan. In de eerste plaats komen mijn twee grote liefdes samen: jeugdtheater en muziek. Daarnaast klopt het moment waarop deze kans zich aandient. Ik voel grote behoefte om me te binden aan één plek. Ik vind het heel aantrekkelijk dat Sonnevanck niet in de Randstad gevestigd is en vind het een fantastische uitdaging om een nieuwe regio te leren kennen en me daar volledig in te storten.”

Flora Verbrugge (1956) richtte in 1990 Theater Sonnevanck op. Onder haar artistieke leiding groeide het gezelschap uit tot één van de landelijke gezelschappen voor jeugdtheater in de BIS (culturele basisinfrastructuur). Sonnevanck maakt nieuw muziektheater, inhoudelijk solide en avontuurlijk in de vorm. Als regisseur maakte Verbrugge vele succesvolle Sonnevanck-voorstellingen, waaronder het bijzondere Cavia! (2014), Wij gaan op berenjacht (2015) en Princess (2018) dat met een Gouden Krekel - de belangrijkste toneelprijs voor het jeugdtheater - bekroond werd.

Als artistiek directeur leidt en begeleidt Flora teams van (vaak jonge) schrijvers, componisten en regisseurs bij het schrijven en componeren van nieuw muziektheater. Veel van het zo tot stand gekomen repertoire wordt in onder andere Duitsland bij een groot aantal operagezelschappen gespeeld. Flora initieerde en onderhoudt voor Sonnevanck verschillende vruchtbare artistieke samenwerkingsrelaties, onder andere met Toneelgroep Oostpool, de Nederlandse Reisopera en met muziektheatergezelschap Silbersee.

Flora over haar opvolger: “Met Daniël krijgt Sonnevanck een heel goede regisseur en een intelligent, sensitief mens als nieuwe artistiek directeur. Ik verheug me erop om samen met hem plannen te maken en beleid te ontwikkelen voor de nieuwe kunstenplan-periode”.

Volg Musicalweb.nl
Blijf altijd op de hoogte van het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Twitter - TikTok

keyboard_arrow_downEerstvolgende première

Voorstelling: Hello Again
Locatie: DeLaMar West
Datum: 02-07-2022
Tijd: 20:00 uur
keyboard_arrow_rightVolledige agenda