Carré en Rijksmuseum slaan handen ineen voor Het Pauperparadijs

15 juni 2018, 15:56 - Redactie
Carré en Rijksmuseum slaan handen ineen voor Het Pauperparadijs

Naar aanleiding van Het Pauperparadijs, deze zomer te zien in Koninklijk Theater Carré, geeft de auteur van de gelijknamige bestseller, Suzanna Jansen, samen met de rondleiders van het Rijksmuseum, iedere week twee rondleidingen over de achtergrond van de voorstelling. Een van de hoogtepunten van de rondleiding is het portret van Johannes van den Bosch (Cornelis Kruseman, 1829). Van den Bosch is de idealist die 200 jaar geleden de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte.

Generaal Johannes van den Bosch, op toneel vertolkt door acteur Dragan Bakema, speelt een belangrijke rol in Het Pauperparadijs. In een poging de armoede uit te roeien stuurde hij 200 jaar geleden de armen uit onder meer Amsterdam naar ‘de koloniën’ in Drenthe waar zij met tucht en discipline een heropvoeding kregen.

Suzanna Jansen: "Mijn familie heeft, net als de familie van 1 miljoen andere Nederlanders, jarenlang in de koloniën gezeten. Het Pauperparadijs is hun geschiedenis. Ik vind het belangrijk dat we dit verhaal blijven vertellen, want het is nog altijd actueel. Prachtig dat ik dit nu ook kan doen aan de hand van objecten uit het Rijksmuseum. Ik probeer me voor te stellen wat mijn voorouders daarvan zouden denken."

Van 4 juli tot en met 5 augustus is het verhaal van de Amsterdamse paupers, die begin 19de eeuw naar de armengestichten in Drenthe werden gestuurd, te zien op de plaats waar hun reis destijds is gestart: in het hart van Amsterdam.

De rondleidingen in het Rijksmuseum: Van 10 juli t/m 3 augustus 2018, elke dinsdag en vrijdag, 15-16 uur. (Behalve 27 juli). Te boeken via rijksmuseum.nl. Via de website van Koninklijk Theater Carré is ook een combinatieticket voor de voorstelling en toegang/rondleiding Rijksmuseum te koop.

Première
18 juni 2016
Dernière
17 augustus 2024
Producent
Out of Office Productions
Meer over Het Pauperparadijs Ander nieuws over Het Pauperparadijs
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda