Carré brengt West End Blindness naar Nederland

23 oktober 2020, 08:43 - Redactie
Carré brengt West End Blindness naar Nederland

Vijf maanden na de lockdown ging op West End The Donmar Warehouse als eerste theater weer open voor publiek met de innovatieve voorstelling Blindness. Deze socially distanced sound installation is gemaakt tijdens de coronacrisis met als onderwerp het zeer besmettelijke blindheidsvirus dat razendsnel de stad in paniek brengt.

Koninklijk Theater Carré heeft het initiatief genomen om deze bijzondere productie naar Amsterdam te halen. New York en Toronto volgen, maar eerst zal de licht- en geluidsinstallatie vanaf 31 oktober voor een beperkte periode te zien zijn in Amsterdam. Maximaal 30 bezoekers kunnen per keer op het toneel van Carré plaatsnemen, de plek waar normaal de artiesten staan.

"De samenwerking met het team van The Donmar Warehouse geeft ons enorm veel energie en een lichtpunt in deze bizarre tijden. Nu kunnen we toch wél een bijzondere theaterervaring presenteren, voor 30 mensen op het toneel van Carré. Het verhaal is zo actueel, en de gekozen vorm innovatief en indringend. De juiste voorstelling op het juiste moment." Madeleine van der Zwaan, directeur Koninklijk Theater Carré.

De toneelschrijver Simon Stephens heeft de dystopische roman Blindness van Nobelprijswinnaar José Saramago bewerkt tot een theaterstuk waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor licht en geluid. Met een individuele koptelefoon op ervaart ieder voor zich de wereld van Blindness op indringende wijze. Geregisseerd door Walter Meierjohann. Een geavanceerd geluidsontwerp met driedimensionaal stereogeluid (Ben en Max Ringham) zorgt voor een belevenis die onder je huid kruipt en je niet meer los laat. Juliet Stevenson is een van de actrices uit Engeland. Regelmatig is ze voor haar toneel- en filmrollen onderscheiden. In Blindness is Juliet Stevenson via de koptelefoon zowel de verteller als doktersvrouw in dit aangrijpende verhaal over de opkomst van een wereldwijde pandemie en de impact op de samenleving.

Verhaal

Op een kruispunt in een stad in het hart van Europa springt het stoplicht op groen. Maar één auto blijft staan. Geen pech. De bestuurder is, zonder waarschuwing of reden, blind geworden. Binnen enkele uren wordt duidelijk dat dit geen “gewone” blindheid is. Deze blindheid is besmettelijk en een aantal dagen later heeft zich een epidemie van blindheid door de stad verspreid. De regering probeert het virus in te dammen door de besmette blinde mensen in een leegstaand pand te plaatsen en hen daar in quarantaine te houden. Maar hun beleid is zinloos. De stad is in paniek.

Première
31 oktober 2020
Dernière
12 maart 2022
Meer over Blindness Ander nieuws over Blindness
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda