Boxtelse Pleun speelt hoofdrol in De Tovenaar van Oz van Kleintje BMT

29 augustus 2017, 09:42 - Redactie
Boxtelse Pleun speelt hoofdrol in De Tovenaar van Oz van Kleintje BMT

De repetities voor de familiemusical De Tovenaar van Oz van jeugdmusicalgroep Kleintje BMT is in volle gang. Pleun van den Broek (10) uit Boxtel is er, ook in de zomervakantie, constant mee bezig: ze speelt de hoofdrol Doortje in het beroemde verhaal en dat vergt de nodige voorbereiding. In de kerstvakantie staat ze vijf keer op de planken van Theater De Enck in Oirschot en Theater De Eendracht in Gemert.

Pleun was 7 jaar oud toen ze voor het eerst op het podium stond in de musical De Terugkeer van de Nanny. “Ik wilde graag verder met zingen en acteren,” vertelt Pleun, “dus toen mama zag dat er audities voor De Tovenaar van Oz werden gehouden leek het mij heel gaaf om auditie te doen. Eerlijk gezegd ging ik echt voor de hoofdrol, dus dat ik die heb gekregen, daar ben ik super blij mee!” De rol van Doortje past goed bij haar: “Doortje en ik lijken best wel op elkaar. Het is misschien een beetje raar om te zeggen, maar Doortje is een lief, bescheiden meisje dat graag anderen helpt en dat ben ik ook. En we hebben allebei doorzettingsvermogen.” Doortje’s avontuurlijke karakter heeft de jonge Boxtelse wat minder, maar juist dat vindt ze de leukste eigenschap aan haar personage: “Op avontuur gaan en zomaar nieuwe vrienden tegenkomen, ik zou dat niet zomaar durven!”

Pleun’s personage Doortje woont in Kansas op de boerderij van ome Henk en tante Em en komt met haar hondje Toto in het land van Oz terecht, waar ze kennis maakt met Stroman, Blikman en de Leeuw. Alle vier hebben zij een vurige wens en dus gaan ze op zoek naar de Tovenaar van Oz in de hoop dat hij hun wensen kan vervullen. Ze worden geholpen door Glinda, de goede heks van het Noorden, maar tijdens de lange tocht over de goudgele straat gluurt het gevaar om elke hoek: de boze heks van het Westen smeedt immers minder leuke plannetjes.

Al bijna twintig jaar zorgt Kleintje BMT ervoor dat kinderen van jongs af aan kennis kunnen maken met zang, muziek, dans en acteren. Onder leiding van regisseur en choreograaf Caresse Donks en muzikaal leider Esmé Theeuwes, beiden dit jaar voor het eerst betrokken bij Kleintje BMT, krijgen kinderen een gedegen opleiding, met zelfs plaats voor persoonlijke begeleiding. Pleun: "Ik leer heel veel van het team. Ik vind het ook heel fijn dat Esmé met mij mijn solo’s doorneemt. En ze zijn heel aardig!" Een totaalpakket van spel, dans en zang dus, waarvan kinderen ook nog eens een dosis zelfvertrouwen krijgen waar ze hun leven lang profijt van hebben. Peperkamp: "Dat horen we bijvoorbeeld van leerkrachten op school: onze ‘Kleintjes’ geven spreekbeurten als de beste, durven zich makkelijker te profileren en staan steviger in hun schoenen."

Hoe lekker ook is het als een kind leert zich even in een sprookjeswereld te verplaatsen? Even weg van de harde maatschappij, juist in deze tijd. Regisseur en choreograaf Caresse Donks: "Het lied Over The Rainbow uit De Tovenaar van Oz zegt het letterlijk: je even in een andere wereld kunnen begeven where dreams really do come true. Dat is ook wat ik het allerleukste vind aan met kinderen werken: als je ze even hun gang laat gaan, kennen ze een grenzeloze fantasie en schaamteloosheid. Dat onbevangen en grenzeloze, daar ben ik soms nog weleens jaloers op, want het kan zoveel mogelijkheden (voor bruikbare scènes) bieden. Een voorbeeld: tijdens één van de repetities voor De Tovenaar van Oz moesten we van onze planning afwijken doordat er een speler die dag niet aanwezig was en we juist met die scène aan de slag zouden gaan. Terwijl wij als team zo snel mogelijk een andere indeling van de les probeerden te maken repeteerden de kinderen nog maar een keer de dans van vorige week. In dat lied zit een instrumentaal stuk waar we nog niet echt iets op hadden. Eén van de jongens begon te breakdancen, waardoor een dans-battle ontstond. Er vormde zich een halve kring waarin iedereen elkaar aanmoedigde. Die sfeer en energie was zo goed dat die dance-battle nu in de voorstelling zit en een van mijn favoriete momenten uit de voorstelling is, omdat het zomaar ontstond op het moment dat de kinderen even hun gang konden gaan."

"De Tovenaar van Oz is een musical voor het hele gezin," vertelt Alexandra Peperkamp, producent van Het Brabants Muziek-Theater uit Schijndel, waarvan Kleintje BMT onderdeel uitmaakt, "een spannend, sprookjesachtig verhaal dat kinderen ook echt zullen begrijpen, met kleurrijke dansscènes en ook voor volwassenen bekende vertaalde liedjes als Over The Rainbow, Follow The Yellow Brick Road en Brand New Day. Een ideaal familie-uitje voor de kerstvakantie!"

Kleintje BMT speelt in de kerstvakantie vijf voorstellingen:

  • Woensdag 03 januari 2018 om 14:00 uur - Theater De Eendracht, Gemert (première)
  • Woensdag 03 januari 2018 om 19:00 uur - Theater De Eendracht, Gemert
  • Donderdag 04 januari 2018 om 19:00 uur - Theater De Enck, Oirschot
  • Vrijdag 05 januari 2018 om 14:00 uur - Theater De Enck, Oirschot
  • Vrijdag 05 januari 2018 om 19:00 uur - Theater De Enck, Oirschot

"Iedereen moet komen kijken, omdat het verhaal erg leuk en grappig is en er een mooie boodschap in zit. Wij zijn allemaal heel enthousiast en hebben er heel veel zin in!" spreekt Pleun namens de hele musicalgroep. "Ik denk als je onze musical ziet, dat je dan zelf ook mee wilt spelen...". Kaarten zijn voor € 13,50 te koop bij de theaters.

Foto's: Jos Kaldenhoven

Volg Musicalweb
Blijf altijd op de hoogte van het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - TikTok - Twitter

keyboard_arrow_downEerstvolgende première

Voorstelling: Wuthering Heights
Locatie: DeLaMar
Datum: 11-06-2023
Tijd: 14:00 uur
keyboard_arrow_rightVolledige agenda