Bergse Shermantank extra publiekstrekker Oorlogswinter de musical

15 april 2022, 10:56 - Redactie
Bergse Shermantank extra publiekstrekker Oorlogswinter de musical

Een levensechte replica van een Shermantank is op 13, 14 en 15 mei een extra publiekstrekker bij het openluchtspektakel Oorlogswinter de musical in Fijnaart. De tank krijgt een prominente plaats op het horecaterrein, waar elke bezoeker hem kan bewonderen en met het pronkstuk op de foto kan gaan. Het maakt de op zich al bijzondere musical nog specialer.

De tank is een exacte kopie van de Canadese Shermantank die op 27 oktober 1944 de Grote Markt in Bergen op Zoom opreed. Op 4 november dat jaar werden Fijnaart en Heijningen bevrijd door de Engelsen. Daarna kwam een onderdeel van de Canadese Manitoba Dragoons naar Fijnaart. Zij stelden zwaar geschut op achter onder andere het gemeentehuis. De Voorstraat stond daardoor vol met vrachtwagens, gevechtswagens, jeeps en tanks. Pas een jaar na de bevrijding verlieten de laatste Canadese militairen Fijnaart.

Stichting Decorbouw Groot Arsenaal uit Bergen op Zoom heeft twee jaar aan de replica gebouwd in opdracht van Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Het was de bedoeling dat hij mee zou rijden tijdens het Bergse openluchtspektakel Supersum. Door technische problemen is dat niet gelukt. Wel vormde de tank een blikvanger voor het publiek. Die rol vervult hij nu ook tijdens Oorlogswinter de musical.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda