Bekende tune van Soldaat van Oranje zal niet terug gaan keren in de musical

21 september 2019, 16:02 - Redactie
Bekende tune van Soldaat van Oranje zal niet terug gaan keren in de musical

Al zes jaar lang is de iconische tune van de film Soldaat van Oranje niet meer te horen in de gelijknamige musical en het lijkt er helaas niet op dat de tune van componist Rogier van Otterloo in de toekomst nog terug zal gaan keren.

Dat tegenwoordig een alternatieve compositie is te horen en niet meer de bekende tune is een rechtenkwestie zegt woordvoerder Michiel Klerken van Soldaat van Oranje aan Omroep West. "Niet met de familie Van Otterloo, die ons een warm hart toedraagt, maar met filmproducent Rob Houwer. We zijn er niet uit gekomen. Er lopen nu geen gesprekken meer. Maar zodra de kans zich voordoet, gaan we heel graag weer in gesprek. Deze muziek hoort bij de musical."

De alternatieve compositie doet wel enigszins denken aan de muziek uit de film. Betrokkenen beschouwen het niet meer spelen van de tune als een goed bewaard geheim, dat nooit echt publiek werd. "We hebben het niet bewust stil gehouden. Maar je gaat er ook niet mee te koop lopen. Het is jammer. We zouden het graag anders zien, omdat deze muziek zo herkenbaar is wanneer je aan de Soldaat van Oranje denkt. Maar we zijn heel blij met de compositie Liberation suite die Tom Harriman vervolgens maakte."

Dat de tune nog terug zal gaan keren lijkt vrijwel uitgesloten. Rob Houwer is helder en gaat geen toestemming geven. "Het gaat niet om geld, het gaat om het principe. We hebben geen conflict, geen controverse wat mij betreft. Voor mij zijn en blijven de film en de muziek van Rogier van Otterloo een onlosmakelijk, samenhangend geheel. Ik noem ze beide iconisch. De muziek is speciaal voor de film gemaakt. Dat hoort bij elkaar en moet je niet ergens anders toepassen, zoals in een musical. Er is geen ruimte voor om dat te doen."

Rob Houwer wist aanvankelijk niet dat de muziek werd gebruikt in de musical, deze deal was destijds geregeld door de toenmalige muziekuitgever van Rob Houwer. Toen hij er na drie jaar achterkwam heeft hij direct de toestemming ingetrokken en inmiddels doet de producent zaken met een andere muziekuitgever. Rob Houwer draagt de musical net als de familie Van Otterloo wel een warm hart toe maar blijft bij zijn standpunt mede ook omdat hij nog bezig is met een tweede deel van de film.

Première
30 oktober 2010
Dernière
N.N.B.
Producent
NEW Productions
Meer over Soldaat van OranjeAnder nieuws over Soldaat van Oranje
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda