25-jarig jubileum van Brabants Muziek-Theater

5 juli 2016, 09:26 - Redactie
25-jarig jubileum van Brabants Muziek-Theater

Zaterdag 9 juli aanstaande viert Het Brabants Muziek-Theater (BMT) haar 25-jarig jubileum. In deze periode hebben vele honderden Brabanders, jong en oud, deelgenomen aan één of meerdere musicals die het BMT heeft geproduceerd. Het jubileum wordt gevierd op de vaste repetitie locatie van het BMT, Sociaal Cultureel Centrum De Vink in Schijndel. Eenieder die het BMT een warm hart toedraagt is van harte uitgenodigd tussen 15:00 en 18:00 uur.

"Ondanks verwoede pogingen om alle oud-leden op te sporen is dat niet gelukt", zegt Alexandra Peperkamp, sinds 2014 voorzitter van het BMT. "In de beginjaren bestond email simpelweg nog niet." Zij roept via deze weg dan ook alle oud-leden op om het jubileum samen te vieren.

Het hoogtepunt van het jubileumjaar moet de musical Titanic worden. Dit spektakelstuk komt in oktober en november op de planken in de grootste Brabantse Theaters: Den Bosch, Breda en Oss. "We konden dit keer helaas alleen terecht in de allergrootste theaters" zegt Peperkamp. “Immers, de Titanic is geen roeiboot maar één van de grootste cruise schepen ooit gebouwd. Dit vraagt ook om grote decorstukken die alleen in de grootste zalen passen"

Alles aan deze musical is groot. Nog niet was er zo’n groot orkest: met 27 muzikanten bijna dubbel zo groot als bij de vorige musicals. Ook de cast valt op met 25 mannen en 25 vrouwen. "Die balans is echt anders, meestal hebben we maar zo’n 12 mannen aan boord." aldus Peperkamp.

Het Brabants Theaterkoor

Het is allemaal begonnen 25 jaar geleden, toen Wiek de Laat, Cees van der Weijden en Jos Loog bij de notaris in Veldhoven de stichting Het Brabants Theaterkoor oprichtten. Er werd gestart met een 0 saldo en iedereen werkte gratis mee.

Nauwelijks een jaar later brachten zij de eerste productie al op de planken: A walk through Musical land. Enkele jaren later werd de naam aangepast naar het nog steeds gebruikelijke Het Brabants Muziek-Theater. Dat dekte de lading veel meer, vertelt Peperkamp, want we zongen in het begin vooral nummers uit musicals, maar al snel brachten we volwaardige musicals en werkte we op auditiebasis.

In haar 25-jarig bestaan passeerden titels de revue als Les Miserables, Anatevka, Jesus Christ Superstar, Aida en Evita. Cast en orkestleden uit geheel Brabant hebben aan deze producties meegedaan.

"Met name Wiek de Laat en zijn vrouw Lies hebben door hun gedrevenheid het BMT op de kaart weten te zetten als een semiprofessioneel theatergezelschap. Al meerdere keren zijn castleden van het BMT doorgegroeid naar de professionele wereld en tot op de dag van vandaag spelen zij bij Joop van den Ende en Albert Verlinden in de grote Nederlandse producties. Ook in die wereld is het BMT dus " aldus Peperkamp.

Lies heeft samen met een team van naaisters al die jaren voor de kostuums gezorgd en inmiddels beschikt het BMT over meer dan 2.000 kledingstukken die veelvuldig worden verhuurd aan andere gezelschappen. "Een noodzakelijk kwaad," vertelt Peperkamp, "want als stichting zonder winstoogmerk en slechts zeer beperkte subsidie, is het een welkome bron van inkomsten. Sinds vorig jaar heeft Lies haar taak overgedragen aan Carina de Wit. De 6 toppers zijn alweer volop aan het werk voor de kostuums van de musical Titanic, die zich in de jaren ‘10 van de vorige eeuw afspeelt.

Wiek heeft tot aan zijn dood de decorploeg geleid en ook hier straalt de professionaliteit er vanaf. Menig keer hebben we, ook uit professionele kringen, complimenten ontvangen voor zowel decor als kleding. De huidige decorploeg is hard aan het werk om het enorme decor van Titanic te verwezenlijken, om straks in het theater een ijzingwekkende indruk achter te laten.

Het kleintje BMT

Naast het “grote” BMT zijn er nog twee afdelingen binnen de stichting. Peperkamp: “Het kleintje BMT is 18 jaar geleden begonnen omdat kinderen van ouders die bij het BMT meespeelden, zelf ook in een musical mee wilde spelen. Twee ouders hebben toen het initiatief genomen om het Kleintje BMT op te richten: Coby de Koning en Miranda Wijkhuizen-De Laat. Sinds de oprichting 18 jaar geleden zijn er 17 musicals gemaakt door deze groep.” De kleintjes brachten titels als Patchinga, De poort van Kasjgar, De kleine Prins en Icarus. Steevast werden de voorstellingen goed bezocht.

“Hierna ontstond er een volgende uitdaging.” vervolgt Peperkamp, “Wat te doen voor de jeugd tussen de 14 en 18 jaar oud? Huib de Koning en Emile van Geenen namen de uitdaging aan en richtten vervolgens de BMTeens op. Zij brachten stukken als The Wave, Vernon God Little en Hair. De eigen kweekvijver was rond. Twee jaar gelden is deze groep opgegaan in het “grote” BMT om zodoende in die groep een betere balans in de cast te krijgen. Ook bij Titanic spelen weer enkele jongeren mee.”

Het BMT vind het belangrijk een maatschappelijke organisatie te zijn. Veel vrijwilligers hebben een functie in de organisatie en dragen bij om alle kinderen en volwassen te laten stralen in de theaters zodat het Brabantse culturele leven blijft voortbestaan.

Jubileumjaar

Het jubileumjaar begon al in juni, toen het Kleintje BMT de kindermusical Peter Pan gebracht. Met ruim 1.100 bezoekers was dit het eerste hoogtepunt in het jubileumjaar. "Ik ben vreselijk trots op de kinderen, die voor het 18e jaar op rij de zaal wisten te raken” vertelt Peperkamp. In het najaar 2017 brengt de jeugdafdeling een kerstmusical. Kinderen die mee willen spelen kunnen zich nu al aanmelden via de site: www.brabantsmuziektheater.nl/audities.

Tijdens de receptie zullen een viertal jubilarissen worden gehuldigd, die al 25 jaar verbonden zijn aan het BMT: Coby de Koning (oud castlid en oprichter Kleintje BMT) en Huberdien Bosmans (oud castlid en vanaf het begin coupeuse) (beide uit Schijndel) en Henk Maas (castlid) en Emile van Geenen (backstage) (beide uit Sint-Michielsgestel). "Een organisatie als het BMT kán niet zonder de dragende steun van dit soort enthousiastelingen, daar is de organisatie simpelweg te groot voor.” vertelt Peperkamp. “Hen zetten we graag in het zonnetje."

Kaartverkoop

Voor de musical Titanic is de kaartverkoop gestart. De musical wordt op 8 en 9 oktober gebracht in het Theater aan de Parade in Den Bosch, op 20 oktober in Chassé in Breda en op 19 en 20 november in theater De Lievekamp in Oss.

Kaarten kosten € 32,50 voor de 1e rang en € 29,50 voor de 2e rang. Kaarten kunnen worden besteld bij de bovengenoemde theaters. Meer informatie over de musical Titanic is te vinden op www.brabantsmuziektheater.nl/2016-titanic.

Volg Musicalweb.nl
Blijf altijd op de hoogte van het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Twitter - TikTok

keyboard_arrow_downEerstvolgende première

Voorstelling: Hello Again
Locatie: DeLaMar West
Datum: 02-07-2022
Tijd: 20:00 uur
keyboard_arrow_rightVolledige agenda